Elárulták a Tisztességes Szlovákiáért képviselői, kiket támogatnak, Matovič és Hlina máris dünnyög

2018. július 2. - 15:09 | Belföld

A Tisztességes Szlovákiáért elnevezésű országos tüntetéssorozat kezdeményezői a sajtó előtt beszéltek arról, kiket támogatnak az ősszel esedékes helyhatósági választásokon.

Elárulták a Tisztességes Szlovákiáért képviselői, kiket támogatnak, Matovič és Hlina máris dünnyög
Marek Hattas, Matúš Vallo és Peter Fiabané (Fotó. TASR)

Pozsony főpolgármesteri címéért a zenész-építész, polgári aktivista Matúš Vallót, Nyitrán a programátor és aktivista Marek Hattast, Zsolnán pedig a tanár és sportmenedzser Peter Fiabánét támogatják. Vallo mögé állt korábban már az egyelőre parlamenten kívüli Progresívne Slovensko és a Spolu is, Fiabanét ugyancsak a jobboldal (SaS, OĽaNO, Sme rodina, PS, Nova, OKS a Šanca) támogatja. Hattas személyesen is ismerte a meggyilkolt Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, egyúttal ő szervezte a nyitrai tüntetéseket. Ezek a jelöltek csatlakoztak a Tisztességes Szlovákiai Városok és Falvak nevű víziójukhoz, véleményük szerint átlátható tevékenységet folyatatnak és amellett állnak, hogy a polgárok a választások után is részt vehessenek a közügyek intézésében.

A Tisztességes Szlovákiáért képviselői közölték, továbbra is polgári kezdeményezés maradnak, nem lépnek be a politikába, ám tisztában vannak azzal is, hogy a támogatásukkal valakik bírálatát ki fogják váltani. "Mi azonban csak azt mondjuk, ezek az emberek teljesítik a követelményeinket a Tisztességes Szlovákiai Városok és Falvak vízión belül. Ha változást akarunk és egy tisztességes ás igazságos országot, úgy gondoljuk, el kell mondanunk, hogyan látjuk mi" - jegyezte meg Juraj Šeliga. Hozzátette, a jövőben várhatóan más független jelölteket is támogatnak majd úgy a polgármesteri, mint a képviselői jelöltek közül, akik csatlakoznak a víziójukhoz, és megfelelőnek tartják őket erre.

Az alapvető követelményük, hogy pártfüggetlenek legyenek, csatlakozzanak a víziójukhoz, és ismerjék őket a Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek regionális koordinátorai. "Ilyen módon szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a politika nem alapvetően rossz, ha pedig változást akarunk, azt magunkkal kell kezdenünk" - szögezte le Šeliga.

Konkrét követelésük továbbá, hogy jelöltjeik vállalják, megválasztásuk után kéthavonta legalább egyszer 90 percet szánnak a lakossággal való találkozásra. Minden fontos dolgot elérhetővé kell tenniük, hogy az emberek tudják, mi történik körülöttük.

A kezdeményezés másik képviselője, Karolína Farská elmondta, hogy a nyár folyamán országjárásra készülnek, és szeretnék arar buzdítani a tisztességes embereket, hogy induljanak a választásokon képviselő- vagy polgármesterjelöltként.

Bírálta a kezdeményezést Igor Matovič és Alojz Hlina is. Az OĽaNO vezetője szerint elárulták Ján Kuciak és Martina Kušnírová hozzátartozóit. "Ha azt mondanák, hogy ez és ez a követelésünk, és aki ezt teljesíti, azok közül válasszatok, akkor megmaradnának Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezésnek, de így lett belőlük Tisztességes Szlovákiáért politikai párt.

Alojz Hlina KDH-elnök elsősorban amiatt bírálta őket, hogy Vallót támogatják Pozsonyban, ez szerinte ugyanis nem éppen "tisztességes" lépés. Vallo ugyanis építészként dolgozott olyan projekten, amelyet a Penta finanszírozott.

(Denník N)