Elárverezik az egykori spanyol királyné kék gyémántját

Elárverezik Farnese Izabella spanyol királyné kék gyémántját. A történelmi drágakőért az előzetes becslések szerint akár ötmillió dollárt is adhatnak a Sotheby's május 15-i genfi ékszeraukcióján.

A körte alakú, 6,16 karátos gyémántot 1715-ben kapta V. Károly hitvese a házasságkötés alkalmából. Az aukciósház európai ékszerrészlegének alelnöke szerint a követ a története teszi igazán érdekessé.

Fotó: CNN

"Spanyolország elszegényedett az örökösödési háborúban, és utasította a gyarmatokat, hogy küldjenek ajándékokat, elsősorban ékszereket az új királynénak" - idézte az EFE spanyol hírügynökség Daniela Mascettit, aki hozzátette: tizenkét, arannyal és smaragddal megrakodott hajó indult útnak Kubából, de tíz nap múltán hurrikán semmisítette meg a flotta nagy részét a floridai öbölben. Egyetlen hajó jutott csak el Spanyolországba, azon volt "ez a rendkívül különleges gyémánt", a Fülöp-szigeteki kormányzó ajándéka.

A drágakő azóta Farnese Erzsébet - spanyol királynéként Izabella - Európa legnagyobb - spanyol, francia, olasz és osztrák - uralkodóházához tartozó leszármazottai között öröklődött, létezéséről szinte csak ők tudtak. 

David Bennett, az aukciósház globális ékszerrészlegének vezetője szerint a gyémánt az indiai Golkonda bányából származó legszebb kék gyémántok közé tartozik. Philipp Herzog von Württemberg, a Sotheby's európai elnöke pedig a követ a története és kiváló minősége a legjelentősebb történelmi gyémántok közé emeli.

A május 15-i genfi árverésen többek között két igen nagy méretű, 50 karátos fehér gyémántot is elárvereznek.

(MTI)