Elárverezik a "marokkói Loch Ness-i szörny" kövületét – Marokkóban tiltakoznak

2017. március 1. - 13:06 | Tech

Visszakövetel Marokkó egy 66 millió éves őshüllőkövületet, amelyet március 7-én Franciaországban árvereznek el, az aukciósház szerint azonban a fosszíliák teljesen legálisan kerültek Európába, ahol több évi aprólékos munkával rakták össze a marokkói Loch Ness-i szörnyként is emlegetett tengeri hüllő csontvázát. 

Elárverezik a "marokkói Loch Ness-i szörny" kövületét – Marokkóban tiltakoznak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Társaság a Marokkói Geológiai Vagyon Védelméért (APPGM) civil szervezet azt gyanítja, hogy a Zarafasaura oceanis nevű plezioszaurusznak az ország legnagyobb foszfátlelőhelyén, az Uled Abdun-, más néven Khuribga-medencében 2011-ben felfedezett maradványait illegálisan vitték ki Marokkóból, és felszólított a rendkívül ritka őshüllőcsontváz visszaadására.

Az evolúcióban teknős és kígyó között félúton elhelyezkedő Zarafasaura oceanis mintegy tízméteres, többtonnás, 75 százalékban eredeti csontváza március 4. és 7. között Párizsban lesz látható egy kiállításon, amelynek zárásaként a Drouot aukciósház elárverezi azt, és becslések szerint akár 450 ezer eurót (140 millió forint) is adhatnak érte.

Az örökségvédő civil szervezet felhívása nyomán Marokkóban a kulturális minisztérium bejelentette, vizsgálatot indít annak megállapítására, törvényesen kerültek-e külföldre a nemzeti örökség részét képező ritka kövületek, az energia- és bányaügyi minisztérium pedig közölte, hogy már kérte is Franciaországtól az "illegálisan eladni akart" fosszília visszaadását.

Az aukciósház azt állítja, hogy a "marokkói Loch Ness-i szörny" megkövült csontjait az összes szükséges marokkói hatósági engedély birtokában kínálta eladásra egy marokkói magáncég egy frankfurti szakvásáron, ahol olasz gyűjtők vásárolták meg. A csontokból Olaszországban két évig tartó aprólékos munkával rakták össze a tengeri hüllő csontvázát és azt ugyancsak a törvények betartásával szállították Franciaországba.

A plezioszauruszok, ezek a nagy tengeri hüllők a kezdetleges óriásvadak legjellegzetesebb példányai voltak, maradványaik évszázadok óta foglalkoztatják a tudósokat és az amatőröket és minden bizonnyal megihlették a Loch Ness-i szörny legendáját is - olvasható az aukcióház honlapján.

Az ismertető szerint az árverésre kerülő példány "több szempontból is remekműnek tekinthető", az ilyen maradványok rendkívül ritkák, ehhez fogható csontváz csak egyetlen más helyen látható, az amerikai Wyoming államban, a thermopolisi Dinoszaurusz Központban.

(MTI)