Elárverezik Paul Gauguin egy korai mesterművét (FOTÓ)

2019. február 15. - 09:30 | Kultúra

Paul Gauguin egy korai mesterműve lesz a Sotheby's március végi párizsi impresszionista és modern árverésének fénypontja - jelentette be csütörtökön az árverési ház.

Elárverezik Paul Gauguin egy korai mesterművét (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Gauguin 1881-ben festette a Le Jardin de Pissarro, Quai du Pothuis a Pontoise című képét, amely az 1920-as évek óta egy család tulajdonában volt. Ritkán mutatták be kiállításon, 1964-ben Pont-Avenben, legutóbb pedig 2015-2016-ban a Clevelandi Művészeti Múzeum egy tárlatán szerepelt.

A 65 cm x 54 cm nagyságú festmény több szempontból is különleges: Gauguinnek ebből a korai korszakából ritkán kerülnek képek a műkincspiacra, ráadásul a vászon másik oldalán két önarckép is látható, ami igazán egyedülállóvá teszi a művet. Ezek lehettek Gauguin első önarcképei, és valószínűleg a tájkép elkészülte után festette őket.

Fotó: Sotheby's

A Sotheby's francia szakértője, Aurélie Vandevoorde hangsúlyozta, hogy Gauguin egy olyan mesterművéről van szó, amely Pissarróval való barátságának is emléket állít.

A két művész 1879-ben találkozott. Camille Pissarro tanácsokkal látta el és bátorította a fiatal Gauguint, aki pályája kezdetén állt. Barátságukat egymásról készített portréik tükrözik. Az Orsay Múzeum gyűjteményében szerepel egy 1880-ban készült közös mű, amelyen Gauguin Pissarro portréját és Pissarro pedig Gauguin arcképét rajzolta meg.

A Le Jardin de Pissarro (Pissarro kertje) azt a házat ábrázolja, ahol Pissarro élt és alkotott 1881 nyarától 1882 késő őszéig. A festményen szinte biztosan Pissarro áll a kép bal alsó sarkában az ernyő alatt, Gauguin tájképe egyfajta tisztelgés Pissarro előtt.

A Sotheby's becslése szerint a festmény 600-900 ezer euróért kelhet el a március 29-i párizsi aukción.

(MTI)

Címkék: árverés, Paul Gauguin