Elárverezték az Óz, a csodák csodája forgatókönyvterveit

Elárverezték az Óz, a csodák csodája forgatókönyvterveit: az előzetes becsléseknek megfelelően 1,2 millió dollárt fizetett értük új tulajdonosa egy Los Angeles-i árverésen. 

Elárverezték az Óz, a csodák csodája forgatókönyvterveit
Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12

Az aukción 492 ezer dollárért kelt el a legjobb filmnek járó 1947-es Oscar-díj, amelyet a Gregory Peck főszereplésével készült Úri becsületszó című film kapott. 

A Lázadás a Bountyn című 1935-ös filmnek szintén a legjobb film kategóriájában ítélt Oscar-díj 240 ezer dollárért, a korábban becsült összeg kétszereséért kelt el.

Nagyon ritkák az olyan árverések, amelyeken Oscar-szobrokat kínálnak eladásra, mert 1951 óta a nyerteseknek bele kell egyezniük abba, hogy nekik vagy az örökösöknek előbb 1 dollárért fel kell ajánlaniuk az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának, mielőtt máshol kínálják eladásra. Az akadémia szerint ugyanis az Oscar-díjakat elnyerni kell, nem megvásárolni. 

Az eladott Oscar-díjak rekordját jelenleg David O. Selznick amerikai producernek az Elfújta a szél című 1939-es filmért kapott díja tartja, amelyet Michael Jackson 1,5 millió dollárért vásárolt meg 1999-ben.

A Profiles in History aukciósház az öt napig tartó licitálás után jelentette be, hogy az árverés összesen több mint 8 millió dolláros bevételt hozott. A legnagyobb összeget érő tétel, az Óz, a csodák csodája forgatókönyveiről Brian Chanes, a Profiles in History munkatársa korábban elmondta: "Az öt forgatókönyvterv Hollywood történetének legfontosabb kézirata". A 150 oldalnyi kézzel írott jegyzet végigköveti az Óz, a csodák csodája fejlődését az első tervezetektől a végső verzióig. A tételhez tartozik 16, a speciális effektusokat bemutató fotó is. 

Bár az Óz, a csodák csodája csak két Oscar-díjat kapott - mindkettőt a zenéjéért -, mégis Hollywood történetének egyik legismertebb musicaljévé vált. 1989-ben az egyik első film volt, amely bekerült az amerikai nemzeti filmarchívumba.
 

(MTI)