Elbúcsúztak három eddigi képviselőtől Somorján

2022. november 12. - 08:17 | Régió

Csütörtökön tartotta utolsó plénumát a leköszönő önkormányzat Somorján. Néhány napirendi pont jóváhagyása után Orosz Csaba polgármester megköszönte a testület munkáját.

Elbúcsúztak három eddigi képviselőtől Somorján
Fotók: Szinghoffer Mátyás (További felvételekért kattints!)

A megtárgyalandó napirendi pontok között volt a köztisztasági és közrendvédelmi városi rendelet módosítása, amelyet egy ügyészi óvás nyomán hajtottak végre. Pontosították benne többek között a közterület fogalmát, az alkoholárusítás tiltását közterületeken, továbbá a bírságok kiszabását.

Orosz Csaba polgármester arról tájékoztatott, hogy a Nyugat-Szlovákiai Vízművek felajánlotta az önkormányzatnak egy ivóvizes kút elhelyezését a város területén. Arról döntöttek, hogy ezt a kutat a Pomléban építik ki.

„Két legyet szerettünk volna ütni egy csapásra, mivel a Pomlé látogatói régóta panaszkodnak arra, hogy nincs hol kezet mosniuk, a kutyáikat megitatniuk vagy nekik maguknak ivóvizet fogyasztaniuk. Úgy döntöttünk, hogy ezt a kutat az amfiteátrum közelében helyezzük el” – fejtette ki. A gyorsított építkezési engedélyhez szükséges keretszerződés elfogadásáról döntött a testület.

Tóth Imre

Tóth Imre, a testület pénzügyi bizottságának elnöke emellett beterjesztette a városi költségvetés háromnegyed éves teljesítésének kiértékelését. A somorjai költségvetés három módosítást követően 18,77 millió eurót tesz ki, ebből a folyó bevételek 16,54 milliót, a folyó kiadások pedig 16,18 milliót. Az év első kilenc hónapját követően az idei évre tervezett bevételeket 72,52%-ban, a kiadásokat 69,32%-ban merítették.

Tóth Imre az egyik képviselő, aki a következő választási időszakban már nem lesz tagja az önkormányzatnak, a költségvetési ismertető után így köszönetet mondott az eddigiekért.

„Szeretném megköszönni a megtisztelő segítségeteket, együttműködéseteket, és nem utolsó sorban a türelmeteket, amit párszor próbára tettem. A következő képviselő-testületnek sok siker kívánok” – mondta.

Orosz Csaba erre reagálva közölte, hogy az ülés végén méltó módon búcsút vesznek azoktól a képviselőktől, akik már nem folytatják.

Bauer Edit

Közülük hárman voltak jelen, Bauer Edit korábbi európai parlamenti képviselő, aki 8 évig volt a somorjai önkormányzat tagja, Czafik László, aki 24 éven keresztül ült a képviselő-testületben, valamint a már említett Tóth Imre, aki pedig 20 évig dolgozott a somorjai önkormányzatban.

Mint azt korábban közöltük, Somorján mind a 19 képviselő-testületi helyet a Szövetség jelöltjei szerezték meg.

Az önkormányzatnak öt új képviselője lesz, a már említett három mellett az eddigi egyetlen független, Kovács Roland és az MKP-s Pirk Ilona sem folytatja – ők egy-egy cikluson keresztül ültek a képviselők között. Az ő helyüket Bartalos Péter, Pálinkás Éva, Horváth Csaba, Hushegyi János és Valocsay István veszi át.

A képviselő-testület alakuló ülésére november 24-én kerül sor.

(SzT)