Elbúcsúztatták George Floydot, bíróság elé álltak a férfi megölésével vádolt rendőrök 

2020. június 5. - 07:27 | Külföld

Minneapolisban tartott gyászszertartáson emlékeztek meg George Floydról, a 46 éves afroamerikai férfiról, aki május 25-én a durva rendőri bánásmód miatt vesztette életét.

Elbúcsúztatták George Floydot, bíróság elé álltak a férfi megölésével vádolt rendőrök 
Fotó: AP

A minneapolisi keresztény egyetemen tartott megemlékezésen politikusok, polgárjogi aktivisták, vallási vezetők, és Floyd családtagjai vettek részt. Beszédet mondott - mások mellett - Philonise Floyd, a rendőri intézkedés közben meghalt Floyd testvére, aki úgy fogalmazott: a bátyját

"a rasszizmus és a megkülönböztetés világjárványa vitte el".

Hangsúlyozta, hogy "mindenki igazságot akar, és mi is igazságot akarunk George-nak, és meg is fogja kapni!".

A búcsúztató beszédet Al Sharpton tiszteletes, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik személyisége mondta. Flyodot június 9-én még egyszer elbúcsúztatják majd a texasi Houstonban, ahol végső nyugalomra helyezik.

Al Sharpton szenvedélyes beszédében leszögezte:

"George Floydnak ma nem a halottak között kellene lennie. Nem betegségben, hanem az amerikai igazságügyi rendszer működésképtelensége miatt halt meg".

A 65 éves tiszteletes abban, hogy a rendőr Floyd nyakára térdelt - amely a halálát okozta - az afroamerikaiak elnyomásának jelképét látta.

A tiszteletes bejelentette, hogy augusztus 28-án nagyszabású menetet tartanak Washingtonban. 1963-ban szintén a szövetségi fővárosban rendezték meg az amerikai polgárjogi mozgalom híres menetét.

Miközben az egyetemi díszteremben a zenés, énekes megemlékezés folyt, Minneapolisban a Floyd elleni intézkedésben részt vett három volt rendőr, először jelent meg a bíróságon. Őket - a Floyd nyakára térdelő Derek Chauvinnal ellentétben - csak szerdán tartóztatták le és a gyilkosság elősegítésének és bűnrészességének gyanújával vádat emeltek ellenük. A bíróság egyenként egymillió dolláros óvadékot állapított meg számukra.

MTI