Elég bizonyíték gyűlt össze a Kuciak-gyilkosság ügyében

2019. október 22. - 10:36 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök elégedetten konstatálta, hogy hétfőn vádat emelt a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Ezt hétfőn jelentette ki a miniszterelnök Besztercebányán.

Elég bizonyíték gyűlt össze a Kuciak-gyilkosság ügyében
Fotó: TASR

Úgy fogalmazott, mérföldkőnek tekinthető a tény, hogy az ügy bíróság elé kerül, és nagyra értékeli a nyomozók és az ügyészség munkáját.

„Ahogy korábban kijelentettük, a rendőrség és a hatóságok megkaptak minden segítséget, és meggyőződésem, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a tettesek megkapják a büntetésüket. Szeretném megköszönni mindenki munkáját, aki intenzíven dolgozott az ügy kivizsgálásán. Ezzel teljesítettem azt az ígéretemet, amit hivatalba lépésem után tettem, hogy mindent megteszek az ügy felderítéséért, azért, hogy kiderüljön az igazság” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ján Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. Marian Kočneren kívül Alena Zsuzsovát, Szabó Tamást., Miroslav Marčeket és Andruskó Zoltánt is meggyanúsították az ügyben.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) mozgalom. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintettek. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini váltotta a miniszterelnöki székben.


(TASR)