Elég, ha világos, a választó melyik jelöltre voksol. Hogy azon kívül mi kerül még a szavazólapra, azzal senki nem foglalkozik

2022. szeptember 16. - 14:03 | Belföld

Az őszi összevont választáson leadott szavazat akkor is érvényes, ha a választó megrongált, összefirkált, bepiszkolt szavazólapot ad le, az sem számít, ha egyes jelöltek nevét áthúzza vagy további neveket ír a lapra. Az egyetlen feltétel, hogy világos legyen, melyik jelöltre vagy jelöltekre adta a voksát.

Elég, ha világos, a választó melyik jelöltre voksol. Hogy azon kívül mi kerül még a szavazólapra, azzal senki nem foglalkozik
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„A szavazat akkor érvénytelen, ha egyetlen jelölt sorszáma sincs bekarikázva, vagy ha több képviselőjelölt sorszámát karikázta, mint ahányat a választókörzetben meg lehet választani. A polgármester-választásnál és a megyeelnök-választásnál akkor érvénytelen a szavazólap, ha több mint egy jelölt sorszámát karikázta be a választó. Hogy ezen kívül mi került még a szavazólapra, azt nem veszi figyelembe a szavazatszámláló bizottság” – mondta a TASR hírügynökségnek Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

A választáson a jelöltek sorszámát kell bekarikázni. A polgármesterjelöltek és a megyeelnökjelöltek listáján egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. A képviselőjelöltek listáján annyi jelölt sorszámát, ahány képviselőt a szavazókörben választanak.

A választáson egy fehér és egy kék borítékot kap a választó. A helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselőjelöltekre és a megyeelnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba. Ezután a borítékot a színének megfelelően a fehér, illetve a kék urnába dobni. Ha a választó nem a megfelelő színű borítékba teszi a szavazólapot, vagy a borítékot nem a megfelelő urnába dobja, a szavazata érvénytelen. Az összevont önkormányzati és megyei választást október 29-én, szombaton tartják.

TASR