Elég volt picit megpiszkálni Lengvarskýt, máris kész bemutatni a kórházakat érintő új reformcsomagot

2022. május 5. - 14:20 | Belföld

Körülbelül 300 millió eurót meríthetnek ki a kórházak adósságmentesítésére szánt pénzösszegből – nyilatkozta csütörtökön Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter.

Elég volt picit megpiszkálni Lengvarskýt, máris kész bemutatni a kórházakat érintő új reformcsomagot
Vladimír Lengvarský (Fotó: TASR)

„A kórházak adósságmentesítési folyamata az utolsó fázisban van, két-három hét múlva pont kerülhet a végére. Ezt követően kifizetésre kerülnek az egyes hitelezők” – mondta Lengvarský, aki szerint a végösszeg attól függhet, hogy a hitelezők milyen kedvezményekre és engedményekre állnak rá.

A kórházak összesen 575 millió euró értékben pályázhattak az adósságmentesítésre. Az egészségügyi tárca márciusban írt alá megbízási szerződést azokkal az egészségügyi intézményekkel, amelyek jelezték érdeklődésüket.

A miniszter továbbá indítványozza a koalíciós tanács összehívását a megújulási terv szerinti kórházépítkezéssel kapcsolatban. Ezen szeretné bemutatni a javaslatokat, amelyek egyrészről teljesítik a kormány programnyilatkozatát, másrészről pedig, hogy a megújulási tervből származó pénzt effektíven tudják hasznosítani.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerdán élesen bírálta Lengvarskýt, miszerint egy helyben toporog a helyreállítási terv megvalósításával az új kórházak építését és felújítását illetően. Az egészségügyi miniszter kijelentette, nem tervez lemondani posztjáról, és állítása szerint a miniszterelnökkel sem beszélt erről.


TASR/para