Elégedetlenek lázadtak a karantén feltételei ellen Bősön és a határon is

2020. március 18. - 15:19 | Belföld

A rendőrségre is szükség volt, amikor több elégedetlen személy, akit Szlovákiába történt hazatérése után a bősi egyetemi komplexumba szállítottak, fellázadt.

Elégedetlenek lázadtak a karantén feltételei ellen Bősön és a határon is
Fotó: TVnoviny.sk

Erről Miroslav Lajčák külügyminiszter beszélt a válságstáb szerdai ülését követően. Ezt megelőzte, hogy többen már azon a buszon is lázadoztak, amely Magyarországról szállított Szlovákiába szlovák állampolgárokat.

A külügyminiszter szerint mindenkit tájékoztattak az izolációról, ám amikor a budapesti reptérről érkező magyar autóbuszról átszálltak a szlovákra, többen megszöktek a határon várakozó családi hozzátartozóikkal. A rendőrségnek is fel kellett lépnie ellenük. "Ha elfogadjuk a feltételeket, amiket az állam kínál, azoknak végig meg kell felelnünk" - mondta.

Lajčák beszélt arról is, hogy a külképviseleteken összesen 1918 személy kérte a hazaszállítását. A külügyminiszter szavai szerint több különböző kontinensen tartózkodó személyről van szó, bizonyos esetekben csupán egyénekről és nem csoportokról, éppen ezért arra kérték őket, hogy próbáljanak minél közelebb jutni Szlovákiához, hogy egyszerűsítsék a hazaszállításukat.

A hazaszállításukat ingyenes autóbuszokkal, adott esetben repülővel biztosítják. Elsőbbséget élveznek a kiskorúak, a várandós nők, azok, akiket munkaügyben küldtek ki, illetve a diákok.

"A legtürelmesebbnek azoknak kell lenniük, akik golfozni vagy strandolni utaztak ki" - mondta, hozzátéve, hogy rendszerint ők követelik egyébként a leghangosabban a kormány különgépét.

Több száz személyt már hazahoztak Ausztriából, 30-at pedig Magyarországról. Csehországgal együttműködve mintegy 80 személyt szállítanak haza a Kanári-szigetekről, és további 10-et Marokkóból. Az elkövetkező napokban többen érkezhetnek haza Spanyolországból, Svájcból, Olaszországból, Szlovéniából és Horvátországból.

(TASR)