Elégedettek az életükkel a csehek

2017. január 27. - 18:10 | Külföld

A cseh állampolgárok 78 százaléka elégedett saját és családja életével egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint. Az életükkel elégedett csehek aránya utoljára 25 éve, a rendszerváltás utáni első években volt ilyen magas.

A STEM közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint a tavalyi évet a megkérdezettek 69 százaléka minősítette személyes szempontból sikeresnek, míg 53 százalék szerint 2016 sikeres volt az egész ország számára is.

A legmagasabb fokú elégedettség az aktív korban lévő és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek körében nyilvánul meg. Kevésbé elégedettek a 60 éven felüliek, valamint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

A párthovatartozás szerint a legnagyobb elégedettséget a hármas kormánykoalíció (szociáldemokraták, ANO és a kereszténydemokraták) hívei deklarálták, de megugrott az elégedettek aránya az ellenzéki polgári demokraták és a kommunisták szavazói között is.

"Általánosan értékelve a felmérés eredményeit megállapítható, hogy az állampolgárok fele elégedett és pozitívan értékeli a 2016-os évet. Az az érzésük, hogy minden rendben van, és sikeresek. A negatív értékelések, érzések az emberek egyharmadánál vannak többségben" - olvasható a STEM elemzésében.

Éves szinten 10 százalékkal emelkedett a pozitív értékelések aránya, míg a negatív értékeléseké 12 százalékkal csökkent. Mintegy 17 százaléka a nyilatkozóknak állította azt, hogy számára a tavalyi év nem volt se jó, se rossz. Egy kérdésre válaszolva az emberek 19 százaléka minősítette bizonytalannak a 2016-os évet.

MTI/para