Elegük van a bíróknak: összefogtak és felszólították a botrányba keveredett kollégáikat, hogy távozzanak!

2019. október 31. - 09:54 | Belföld

A szlovákiai bírók felszólították azokat a kollégáikat, akikkel kapcsolatban az elmúlt időszakban felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban álltak a maffiával, visszaéltek jogkörükkel és korrupcóba keveredtek, hogy önként kérvényezzék bírói tevékenységük felfüggesztését.

Erről a bírói összefogás egyik tagja, Katarína Javorčíková tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

„Elkerülhetetlennek tartjuk, hogy az érintett bírók a gyanú kivizsgálásáig ne gyakorolják a tevékenységüket, mert súlyosan megkérdőjelezhető az erkölcsük, becsületük és személyi integritásuk, amely alapvető követelmény a bírói tevékenység gyakorlásához” – áll a bírók nyilatkozatában.

A bírók felszólították az érintett kollégáikat, hogy a bírói hatalom tiszteletben tartásának és bizalmának megőrzése érdekében függesszék fel tevékenységüket. Amennyiben ez nem történik meg, arra fogják kérni az igazságügyi hatóságokat, elsősorban a Bírói Tanácsot, hogy éljenek minden törvény adta lehetőségükkel, és indítsanak fegyelmi eljárást súlyos etikai hibák elkövetésének gyanúja miatt.

A bírók egyúttal biztosították a nyilvánosságot arról, hogy a tisztességes bírók negatívan értékelik a bíróság körül kialakult botrányokat. A felszólítást országszerte 168 bíró írta alá.

Mint ismert, a rendőrség augusztusban foglalta le több járási és kerületi bíró, egy ügyész, valamint Monika Jankovská akkori smeres igazságügyi államtitkár mobiltelefonját, korrupciós bűntények és köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanújával. Az érintettek között van Jankovskán kívül a nővére, Andrea Haitová bírónő (Pozsonyi Kerületi Bíróság), Zuzana Maruniaková bírónő, Bystrík Palovič ügyész (Pozsony I. Járási Ügyészsége), valamint Vladimír Sklenka (Pozsonyi I. Járásbíróság) és Miriam Repáková (Pozsonyi III. Járásbíróság) bírók.

A hatóságok azt akarják megvizsgálni, hogy az érintettek kommunikáltak-e, ha igen, miről egyezkedtek Marian Kočnerrel. A vállalkozó a partnerével, Alena Zsuzsovával gyakran váltott üzeneteket, és az egyikben azt jelezte, az államtitkár Jankovská az ő majmocskája.

Vladimír Sklenka a Pozsonyi Járásbíróság alelnöke volt tavalyig, amikor távozott a posztjáról. Ez azt követően történt, hogy kiderült, a bíróságon elveszett a Technopol Servis ügyiratának egy fontos része, éppen az, amelyik Kočner ügyét is érinti.
Miriam Repáková 2010-ben kezdte bírói karrierjét és a Transparency International szerint azzal került be a köztudatba, hogy a Technopol-ügyben Kočner javára döntött.
Bystrík Palovič ügyész több ízben gyanúba keveredett, hogy kitalált történetek ürügyén, és Kočner érdekeinek megfelelően megvádolta Grendel Gábort és Daniel Lipšicet.
Jankovská nővére, Andrea Haitová abban a bírói testületben foglalt helyet, amelyik megkapta a Markíza TV váltóinak ügyében a fellebezést. A kereskedelmi televízió akkor elfogultsági panaszt nyújtott be a személyével kapcsolatban.
Zuzana Maruniaková bírónőnek szintén meg kellett válni a telefonjától. Ő az a személy, aki a markízás váltók kérdésének korábbi szakaszában Kočner javára döntött. Maruniaková egy 8 millió eurós értékpapírral kapcsolatban határozott, anélkül, hogy komolyabban megvizsgálta volna a váltót.


(TASR/para)