Elemtípusok és méretek

2021. április 22. - 11:12

Ugyan a leggyakoribb elemek AA vagy AAA jelzéssel rendelkeznek, a gombelemek sem ritkák. Ezek között ránézésre különbséget tenni igazi művészet, ezért kénytelenek vagyunk a gyártók által használt jelölésekre hagyatkozni.

Elemtípusok és méretek

Tág csoportok

A szén-cink elemek kategóriája a legidősebb. Alacsony hatékonyságuk és károsanyag-tartalmuk azonban jelentősen korlátozta hasznosságukat. Jóval modernebbnek minősülnek azonban az alkáli elemek.

A hordozható rádiók, CD lejátszók és elemmel működő játékok ezeknek az energiahordozóknak köszönhetően jelentek meg. Azonban ez a típus mára már elavultnak minősül.

A lítiumos elemek jóval modernebb technológiának minősülnek. Akár 11x hosszabb ideig képesek ellátni energiával az egyes eszközöket. Sőt, ezeknél már nem befolyásoló tényező a hőmérséklet, valamint a súlyuk is kedvezőbb.

Azonban az egyszer használatos elemeknél sokkal hasznosabbak a tölthető verziók. Míg az előbbiből rövid időn belül káros hulladék lesz, a tölthető verziók lényegében akárhányszor felhasználhatóak. Nem csak a környezetet óvjuk, de hosszú távon spórolunk is.

Elemtípusok

A ma használt elemek lényegében általános és speciális tulajdonságokkal rendelkező csoportokra bonthatók. Ez utóbbiak általában a gombelemek.

Hallókészülékek esetében például fontos, hogy higanymentes elemet használjunk. Sőt, a legtöbb óra esetében is a higanymentes ezüst ötvözet a legmegfelelőbb. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az elem alján található jelölésnek megfelelően szerezzük be az utánpótlást.

Azonban a speciális igényekkel nem rendelkező tárgyak esetében a ceruza (AA), mikroceruza (AAA), bébi (C), góliát (D), blokk (9V) vagy lapos (4,5V) típusok a leggyakoribbak.

Azonban mivel az eszközök mérete folyamatosan csökken, úgy tolódik el egyre inkább a tendencia a gombelemek felé.

Hogyan válasszunk?

Elsősorban a jelölés alapján kell körbenéznünk. A Gigaplaza Webáruház készletén megtalálhatsz minden elemtípust, amire szükséged lehet. Azonban a jelzés nem minden.

Minden egyes méretnél több gyártó termékeiből válogathatunk. Általában véve a márkás elemek megbízhatóbb kategóriát képviselnek. Emellett érdemes tartós vagy tölthető elemek vásárlásán is elgondolkodni.

Ezzel nem csak a környezetünket óvjuk, de időt és pénzt spórolhatunk azzal, hogy nem kell állandóan cserélgetni az elemeket.

Ne csak a szemétbe dobjuk!

Az elemek, legyenek azok archaikus szén-cink verziók vagy modern lítiumos típusok, veszélyes hulladéknak minősülnek. Összetételük miatt csak arra kijelölt helyen szabaduljunk meg az elhasználódott daraboktól.

Ezeket a szakemberek megfelelő módszerekkel hatástalanítják, és bizonyos esetekben akár új elemek készítésénél is felhasználhatják őket.

Mindezt természetesen elkerülhetjük, ha tölthető elemekbe fektetünk be. Ha azok lemerülnek, elég csak a töltőre csatlakoztatni, nincs veszélyes hulladék, és nem kell bajlódni a kidobásukkal.

(PR-cikk)

Címkék: PR-cikk, elemek