Elemzők szerint az SaS-é a legjobb egészségügyi program, majd a PS-é és a KDH-é

2023. szeptember 20. - 19:33 | Belföld

Elemzők szerint az egészségügyet érintő legjobb választási program az SaS-é, ezután következik a Progresívne Slovensko (PS) majd a KDH programja.

Elemzők szerint az SaS-é a legjobb egészségügyi program, majd a PS-é és a KDH-é
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az utolsó helyen a Republika van. Összesen kilenc olyan pártot vizsgálatak, amelyek legalább három százalékot elérhetnek a választáson, és a múlt hét végéig közzétették hivatalos választási programjukat.

A Demokrati áll a negyedik, a Hlas-SD az ötödik helyen, őket követi a Smer-SD, a Szövetség-Aliancia és az SNS. A programokat öt egészségügyi elemző: Dušan Zachar, Martin Vlachynský, Martin Smatana, Michal Štofko és Matej Mišík értékelte.

Az első helyekre rangsorolt pártoknál az előző választási időszakhoz viszonyították az elemzők a programok színvonalát. „Olyan kirívó dolgok nincsenek ezekben, mint például néhány 2020-as programban. Mérsékeltebbek, ami a koalícióra lépés szempontjából pozitívumként értékelhető" - állapította meg Smatana. Zachar főleg az SaS-t, a PS-t és a KDH-t emelte ki ebből a szempontból. „Ha győznek, lesznek megoldásaik, amelyekre építhetnek" - mondta.

Az elemzők úgy értékelték, hogy az előkelőbb helyen végzett pártok programja megegyezik abban, ami a hosszú távú ápolásra, vagy a szociális gondozásra szorulókat illeti. Ezek a pártok egyetértenek abban, hogy az egyén maga felelős az egészségéért, és készek folytatni a folyamatban levő reformokat, például az egészségügyi reformot. Néhány ideológiai kérdésben eltér a véleményük, például a betegek által fizetett hozzájárulás, vagy az illeték kérdésében, de egyes kritikus infrastruktúrákat, például a sürgősségi egészségügyi ellátást illetően is.

Az elemzők az összes programban megfogalmazott tíz legjobb intézkedés közé sorolták azokat, amelyek a rendszer decentralizációjával, a betegek qnyagi hozzájárulásának kérdésével, vagy a reformok bevezetésével kapcsolatosak. A tíz legrosszabbra értékelt pont között voltak azok az intézkedések, amelyek a rendszer decentralizációjához vezetnének, továbbá a kiadások fedezet nélküli növelését, vagy azoknak a dolgoknak az állami felügyelet alá vonását, amelyek jelenleg működnek.

Az elemzők szerint általában hiányoztak a programokból a konkrét megfogalmazások. „Sokszor fogalmaztak úgy a pártok, hogy: előkészítjük, megfontoljuk, elemezzük" – mutatott rá Smatana. Hiányoztak a megtakarításokra vonatkozó intézkedések megfogalmazása, és az arra vonatkozó elképzelések is, honnan szereznének pénzt ezekre az intézkedésekre a pártok. RAz elemzők rámutattak továbbá, hogy több párt programjában is csupán néhány pont foglalkozott az egészségügy kérdésével. Vlachynský szerint ez mutatja, mennyire foglalkoznak egy olyan témával, amelynek a prioritások között kellene lennie.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: