Elengedik idén a teraszadót Dunaszerdahelyen

2020. június 24. - 12:50 | Régió

A városi képviselő-testület más önkormányzatokhoz hasonlóan hozzájárul a vendéglátóipari egységek koronavírus-járvány okozta anyagi terheinek mérsékléséhez.

Elengedik idén a teraszadót Dunaszerdahelyen
Szellemvárosi hangulat március végén Dunaszerdahelyen (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Hájos Zoltán polgármester terjesztette a képviselők elé a közterület különleges használata utáni adóról szóló általánosan kötelező érvényű városi rendelet módosítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások arra kötelezték a vendéglátósokat, hogy egységeiket ne nyithassák ki, ami jelentős bevételkiesést eredményezett számukra. A városi önkormányzat pedig olyan módon akar hozzájárulni a terhek mérsékléséhez, hogy idén nem rója ki az ún. teraszadót, azaz a vendéglátóipari egységek által közterületen működtetett teraszok utáni helydíjat.

Ennek az illetéknek a mértéke egyébként naponta, négyzetméterenként 4,4 cent az I. zónában, és 2,2 cent a II. zónában. Mivel idén még nem rótták ki ezt az illetéket, így a határozat betartása problémamentes lesz - jegyzik meg az indoklásában.

A városi rendeletbe egy olyan passzus került be, miszerint rendkívüli vagy veszélyhelyzet esetén ennek az illetéknek a kivetését a városi képviselő-testület határozata alapján nem kell kiróni, elengedhetik vagy csökkenthetik. Ezúttal az első verzióról van szó.

(SzT)