Elengedték a Görögországban lefoglalt orosz tankhajót

2022. április 22. - 18:37 | Külföld

Elengedték az orosz zászló alatt hajózó, Évia szigeténél lefoglalt kőolajszállító hajót - jelentette pénteken az Athéni Macedón Hírügynökség (AMNA).

Elengedték a Görögországban lefoglalt orosz tankhajót
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

"A Pegas orosz tankhajót, amely felügyelet alatt horgonyzott az éviai Kárisztosz kikötőjében, a pénzmosással foglalkozó hivatal utasítására elengedték" - írta a hírügynökség.

A tankhajót az Ukrajna elleni orosz támadás miatt elrendelt európai uniós szankciók keretében állították meg.

A tanker legénysége benyújtotta a hivatalos okmányokat a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek (IMO), s a dokumentumokból az derült ki, hogy a hajó tulajdonjogát átadták egy, a szankciók által nem sújtott vállalatnak még az ukrajnai háború előtt.

Az AMNA kedden közölte, hogy a görög hatóságok elkobozták a Pegas tankert tizenkilenc fős legénységgel a fedélzetén. Az orosz tankeren motorhiba történt, és egy vontatóhajó a nyugat-görögországi Peloponnészoszi-félszigethez kísérte, amikor a rossz időjárás miatt kénytelen volt horgonyt vetni Kárisztoszban. A tankhajó szállítmányát - amelyre nem vonatkozott a görög hatóságok intézkedése - a kikötőben egy másik tankerbe szivattyúzták át.

MTI