Élénkülő Dunaszerdahelyről számolt be Hájos, de például a 130 ezer eurós Audi-vásárlási kísérletről és egyebekről nem

2018. október 17. - 08:57 | Régió

Hájos Zoltán az ellenzék és a tárgyalási rend szerint is meglehetősen kétes körülmények között tartott képviselő-testületi ülést kedden a városházán. Az elmúlt négy évet értékelő beszédét még az ülés egyébként is kételyeket ébresztően szabályszerű megnyitása előtt mondta fel, mintegy az MKP képviselőit és a városi intézmények vezetőit tájékoztatva a vélt vagy valós pozitívumokról. A cikk végén mi is hozzátettünk néhány további cselekményt...

Élénkülő Dunaszerdahelyről számolt be Hájos, de például a 130 ezer eurós Audi-vásárlási kísérletről és egyebekről nem
Hájos Zoltán (Fotók: Paraméter)

Beszéde elején kitért az eredetileg rendesnek megszavazott, de végül tartalmában a polgármesteri beszámolóra soványított ülést Hájos kampányrendezvényének tituláló ellenzéki képviselők kritikájára, kijelentve, hogy az illem azt diktálná, hogy a képviselők is köszönetet mondjanak azoknak, akikkel együtt dolgoztak a négy év alatt.

„Dolgos négy év áll mögöttünk, amelyre méltón lehetnek büszkék mind a városi képviselők, mind a város által működtetett és alapított szervezetek vezetői és munkatársai, valamint a városi hivatal dolgozói” - szögezte le a polgármester, miután felsorolta, négy évvel ezelőtt mely képviselők jutottak be a testületbe, milyen szakbizottságok jöttek létre és hányszor ülésezett évente az önkormányzat. Mindez egyébként részletesen nyomon követhető beszámolóinkban, tudósításainkban, melyet a testület összes üléséről írtunk.

Két MKP-jelölt képviselő időközben távozott a frakcióból, és mindketten, a szintén MKP-listáról bejutott alpolgármesterrel együtt indulnak a polgármesteri címért Hájossal szemben.

Kapcsolódó cikkek:
Telekcsere verte ki a biztosítékot a dunaszerdahelyi városházán
Faképnél hagyta egyik képviselőjük az MKP-sokat Dunaszerdahelyen
Négy független jelölt indul Hájos Zoltánnal szemben a polgármesteri címért Dunaszerdahelyen

Hájos emlékeztetett, hogy a 2010-2014-es választási időszak után, melyre a gazdasági és pénzügyi válság utáni megszorítások és a szűkös anyagi források voltak a jellemzők, a most végződő ciklusban már több anyagi forráshoz jutott a város.

Kapcsolódó cikkek:
Kolbászból lesz a kerítés Szerdahelyen?
3,2 millió euró fejlesztési hitelt vehet fel Dunaszerdahely, közbeszerzés nélkül

„Okulva a megszorítások időszakában hozott intézkedések következményiből, olyan stratégiát választottunk, amely egy a következő esetleges válságos időszakban is kellő biztonságot nyújt városunk-, illetve a városi intézményeink működéséhez” – húzta alá.

Önálló jogalanyiságot kapott a Szociális Szolgáltatások Központja (bölcsőde, nyugdíjas otthon), az Iskolai Szolgáltatások Központja, utóbbi épp az elmúlt héten ünnepelte vitatott módon egyéves fennállását, ami miatt délben bezártak az ovik, a szülők pedig kereshettek más módot, hogy fél napra biztosítsák kisgyerekeik felügyeletét.

„A városi intézmények rezsiköltségét is jelentős mértékben csökkentettük azzal, hogy csatlakoztattuk ezeket a város által kiírt nagy villamos áram és földgáz közbeszerzéséhez, amelynek nagyobb mennyiségben való megvásárlása során jelentős pénzeszközöket tudtunk megspórolni. Ezekhez az intézkedésekhez lehet besorolni a városi közvilágítás költségeinek az optimalizálását, a villamoselosztó berendezések modernizálását követően, amely lehetővé teszi a közvilágítási hálózatba való feszültséghatár megszabását és a közvilágítás fényeinek intenzitását is lehet szabályozni az éjszaka során” – fejtette ki.

Beszámolt az iskolakonyhák modernizációjának tervéről is, amely ugyan szülői petícióval indult, de végül sikerült megegyezni a megvalósításának feltételeiről, és sor került az első központi konyha átadására is a Szabó Gyula Alapiskolában.

Kapcsolódó cikkek:
„Engem ne etess!” - Újabb petíciót indítottak a dunaszerdahelyi szülők!
Nem kérdezik meg a szülőket, három központi konyha látja majd el a dunaszerdahelyi gyerekeket
„A régi konyharendszer már szinte csak azért működik, mert a szakácsnénik szívüket-lelküket beleadják”

Pontokban és ellenpontokban néhány további momentum:

 • Megújult a VMK homlokzata, és az intézményt Csaplár Benedekről nevezték el
Kapcsolódó cikkek:
Csaplár Benedekről nevezik el a dunaszerdahelyi VMK-t
Mégsem lesz felújítva a dunaszerdahelyi VMK moziterme, de talán jut klímára a színházban
 • Városi forrásból modernizálták a városi bölcsőde nyílászáróit és hőszigetelését, valamint a Barátság téri óvodát, állami támogatásból az SzNF téri óvoda férőhelyeinek bővítése, a Bethlen Gábor Alapból származó pénzből és saját forrásból pedig az Október utcai óvoda modernizálása. Felújították a város alapiskoláinak futópályáit
Kapcsolódó cikkek:
Katasztrofális állapotban a Barátság téri ovi, de sikerrel járhat a szülők petíciója!
Polgármesteri csúcsverda kilőve, és máris van pénz a lepusztult ovira!
Iskolánként kb. 100 ezer euróból újítják fel a sportpályákat Dunaszerdahelyen
 • Banki hitelből, jórészt az elmúlt évben újítottak fel a városban számos közutat és járdát, illetve építették meg féléves csúszással a város keleti átkötőútját, de akadt számos egyéb beruházás, ami valami miatt nem, vagy késve valósult meg. Hájos elismerte, hogy volt, amit nem sikerült véghezvinni, de megtalálta a felelőst is: „Nem tudtuk rendezni az Október utcai óvoda udvarának egy részét, a Reptér utca egy szakaszának a tulajdonjogát, és a Petőfi Sándor és Arany János utcák összekötését. Tudomásunk van arról, hogy a később a beadott kérelmeket az alap jóváhagyta és elrendezte, viszont városunk kérelmeire nem kerített sort, pedig a képviselő-testület soraiban van a koalíciós kormány egyik tagja is, aki segítséget nyújthatott volna városunk lakosai érdekében. Ugyanúgy nem tartotta fontosnak a hulladékgyűjtő udvar kiépítését európai uniós pályázat alapján, melyre városunk pályázott, annak ellenére, hogy a telephelyen már folyik a vegyes kommunális hulladék mérése, a biológiai hulladék szedése a családi házas övezetből.”
Kapcsolódó cikkek:
Hivatali és állami kínok miatt egy rakás fejlesztés elmaradt tavaly Dunaszerdahelyen
Nem lesz pénz Észak II parkosítására Dunaszerdahelyen, sem körforgalomra a sikabonyi temetőnél
Ami késik nem múlik – Dupla szalagátvágással adták át a dunaszerdahelyi átkötőutakat!
 • EU-s forrásból jött létre kerékpárút a Fő utcán – 2016-ban, sokak nemtetszésére, mivel ezáltal parkolók szűntek meg. Ígértek folytatást, de ez egyelőre ígéret maradt.
Kapcsolódó cikkek:
„Városháza, köszönjük!” – Tiltakoztak a parkolók megszüntetése ellen, de nem változik semmi
Végleges: Januártól megszűnnek a Fő utcai parkolók Dunaszerdahelyen
Az üzletesek nem a kerékpárutat ellenzik, hanem a parkolók megszüntetését
 • Nagyszombat megye közreműködésével megújult és letérő sávokat kapott a nagy körforgalom Dunaszerdahely belvárosában.
Kapcsolódó cikkek:
Aszfalt van elég, nem? Délelőtt megnyitották a nagy körforgalmat Dunaszerdahelyen
Ilyen lett a felújított dunaszerdahelyi körforgalom
Hivatalosan is átadták a dunaszerdahelyi körforgalmat
 • Hájos említést tett a városháza informatikai rendszerének modernizálásáról, mely „sokkal szélesebb lehetőséget kínál a városi hivatal munkatársainak a kommunikációra a gyorsabb és szakszerűbb ügyintézésre..., és amely összeköti a hivatalt és a város költségvetésére kapcsolódó városi intézményeket, ezáltal átláthatóvá téve ezek gazdálkodását, valamint alapul szolgál az elektronikus ügyintézés bevezetéséhez is.
 • A polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy a beígért kőszínház mostanáig nemhogy nem valósult meg Dunaszerdahelyen, de az ígéreten kívül különösebb lépés sem történt. Ennek hátteréről is írtunk.
Kapcsolódó cikkek:
Február: Tényként kezelik: Saját színháza lesz Dunaszerdahelynek!
Szeptember: Beígérték, de azóta csak halogatják a dunaszerdahelyi színházalapítást
 • Felsorolt néhány adatot az oktatásügy területéről: 35 férőhelyes bölcsőde, 9 óvoda – 786 kisgyermekkel, 5 alapiskola – 2685 diákkal.
 • 165 férőhelyes nyugdíjas panzió, működő intézmények: nyugdíjas klub, szabadidőközpont (városi + magán)
 • „Az ifjúság és szabadidősportok területén az önkormányzat támogatja az amatőr és profi sportcsapatok működését, a városi sportcsarnok kedvezménydíjas használattal, illetve működésük anyagi támogatását.”
Kapcsolódó cikk:
57 500 eurónyi dotációról Hájos Zoltán egyedül döntött
 • Sikeres sportklubok, -csapatok: Fortuna-ligás DAC, extraligás sakkcsapat, extraligás női asztalitenisz csapat. ligás női kézilabda, magyar megyei bajnokságban szereplő férfi kézilabdacsapat
 • Sport- és kulturális rendezvények: Magyar Kultúra Napja, a Szent György-napok, a Duna Menti Tavasz, a Magyar Majális, a Felvidéki Vágta, a Szent István-napok, a Csallóközi Vásár, a Karácsonyi vásár, Dunaszerdahely és a magyarság jeles napjainak ünnepe, Kukkónia kerékpártúra, szilveszteri futás.
 • Végül Hájos a köszönetnyilvánítás előtt még felsorolta, hogy az éves városi költségvetéseket milyen többséggel hagyta jóvá a testület. A választási időszak első és utolsó évének költségvetését 66-68%-is (hozzávetőlegesen ennyi az MKP-s többség), míg a középső két évét 91-92% támogatta.
Kapcsolódó cikkek:
2015-ös: Elfogadták az idei, 19 millió eurós költségvetést – 33%-os a város eladósodottsága
2016-os: Kíváncsi, hogyan tervezi gazdálkodását jövőre Dunaszerdahely? Mutatjuk!
2017-es: HURRÁ: Költségvetés elfogadva, jöhetnek a végrehajtók Dunaszerdahelyen!
2018-as: Dunaszerdahely: „Miért kell a jövőnket megenni?”
 • Végezetül pedig mi is hadd említsünk meg még néhány további cselekményt, amely ugyancsak az elmúlt négy évhez (is) kötődik, mint például a parkolási rendszernek a ciklus első évének végén rendeződött működtetése:
Dunaszerdahely nyakán hagyott a parkolási magánszövetkezet egy jókora kifizetetlen számlát
ELKÉPESZTŐ: Dunaszerdahelyé marad a parkolódíj – megint körmönfont ajánlatot tett a magáncég!
 • A városi vendéglátóhelyek nyitva tartásával kapcsolatos rendelet körüli huzavonák:
NYITVA TARTÁS: A következő megálló – Alkotmánybíróság!
 • A némi hiányossággal lezajlott főellenőr-választás:
Szépséghiba nélkül megint nem sikerült főellenőrt választani Dunaszerdahelyen
 • Annak a bizonyos polgármesteri Audinak a története:
Az elejétől: Jó világ van: Nagyágyúkat megszégyenítő szolgálati verdája lesz ismét Hájos Zoltánnak
A végéig: JÓ NAPOT: Nem lesz Hájosnak új Audija!
 • Egy kételyeket ébresztő kampányolás közpénzen:
Helló: Dunaszerdahely városa MKP-hirdetést tolt 5 ezer eurónyi közpénzből a lakosok orra elé!
 • Végül az ollétejedi gázszag továbbra is megoldatlan problémája:
DRON: „Ennél tisztább levegőt nem is lehetne már kibocsátani”
Mindent tagad az ollétejedi DRON, de a történet még csak most kezdődik
Bebizonyosodott, hogy mérgező az ollétejedi levegő!
Stb.
 • Mindezt pedig ennyiért teszik:
Mennyit fog keresni Hájos Zoltán polgármesterként januártól? Sokat!
Mennyi az annyi? Ilyen juttatásokat kapnak a városi képviselők

(SzT)