Elérte az amerikai partokat az Izajás hurrikán

2020. augusztus 4. - 10:54 | Külföld

Elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét hétfő éjjel az Izajás névre keresztelt hurrikán, amely óránként 140 kilométeres széllel söpör végig a térségen - tájékoztatott a miami székhelyű amerikai hurrikánközpont (NHC).

A hurrikán az észak-karolinai Ocean Isle Beach közelében érte el a partot helyi idő szerint éjjel 11 óra után, az előrejelzettnél erősebb szelekkel. Az NHC figyelmeztette az érintett térség lakosait, hogy óvakodjanak a villámárvizektől és a veszélyes szélfúvástól.

Ryan Murphy, New Jersey kormányzója az egész államra vonatkozó rendkívüli állapotot hirdetett. A hivatalok bezártak, és az embereket arra kérték, hogy ne üljenek autóba.

Kedden erős szelekre lehet számítani Washingtonban, New Yorkban és Philadelphiában.

Az Izajás szombaton hurrikánként söpört végig a Bahamákon, majd trópusi viharrá szelídült, miközben Florida felé vette az irányt. Az NHC hétfőn minősítette át újra egyes fokozatú hurrikánná. Az egyes a legalacsonyabb szint a Saffir-Simpson-féle ötfokú hurrikánskálán. Az Izajás végül mégsem Floridában érte el a partot.

Várakozások szerint a hurrikán ereje újra csökken kedden, ahogy óránként 35 kilométert haladva északkeleti irányban végigvonul az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Az Izajásnak egy halálos áldozata volt a múlt héten Porto Ricóban: egy 56 éves nő, akit autójával együtt elsodort a víz. A vihar jelentős anyagi károkat okozott a Dominikai Köztársaságban és a Bahamákon.

(MTI)