Éles lőszer van a lezuhant szlovák MiG-29-esen, a pilóta kórházban

2019. szeptember 29. - 07:52 | Belföld

A pilóta, amely a  szombaton este lezuhant szlovák vadászgépet vezette, nincs életveszélyben. A gépen ugyanakkor az éles bevetésekhez hasonlóan az ilyen gyakorlat során, mint a tegnapi volt, szintén éles lőszerek voltak.

Éles lőszer van a lezuhant szlovák MiG-29-esen, a pilóta kórházban
Peter Gajdoš (Fotó: TASR)
Előzmény:
Lezuhant egy szlovák MiG-29-es!

Peter Gajdoš (SNS) honvédelmi miniszter ellátogatott a nyitrai kórházba, ahová a katapultált pilótát szállították, és megerősítette, hogy nincs életveszélyben.

Az első információk szerint a gép Aranyosmarót közelében zuhant le, ám ezt pontosították, ugyanis a Nyitra és Nagytapolcsány közti Nové Sady település kataszterében ért földet, a pilóta pedig a Nyitrától északra, a Zsére és Lužianky közti Podhorany községhez tartozó Ceroviny településrész mellett. Egy helyi lakos segítségével onnan hívtak hozzá mentőt.

A miniszter közlése szerint 18.10-kor két gép szállt fel, hogy éles készültségben abszolváljanak egy repülést. "19.12-kor az egyik gép leszállt a sliači reptéren, az időjárás drámai változása miatt azonban a másik gépet a pozsonyi tartalékreptérre vezényelték" - árulta el.

Sajnos azonban ez a gép már nem ért célt. Miután Podhorany térségében lezuhant, majd a földet érés után kigyulladt. 12 tűzoltót vezényeltek ki Nyitráról a helyszínre, hogy eloltsák a lángokat, akiknek perceken belül sikerült is lokalizálniuk a tüzet.

A miniszter kiemelte a pilóta professzionalitását a kritikus helyzetben. "Mielőtt katapultált, a gépet egy lakatlan területre vezette, ahol emberélet nem került veszélybe és anyagi kár sem keletkezett mások vagyonában" - fejtette ki. Vagy legalábbis nem számottevő.

Ezt megerősítette Miroslav Lorinc, a szlovák légierő parancsnokhelyettese is, aki szerint a pilóta hidegvérrel cselekedett és leadott minden szükséges jelzést, mielőtt katapultált. Szavai szerint az említett pilóta az egyik legtapasztaltabb a szlovák légierőnél, és a NATO légvédelmi és rakétaelhárítási egységének is a tagja. "Első osztályú pilótáról van szó, több mint 1200 repülési órával minden típusú gépen, és 630 repülési órával a MiG-29-esen" - emlékeztetett.

A gép roncsainál maximális biztonsági intézkedéseket vezettek be, ugyanis éles lőszerek találhatók a MiG-29-esen. Gajdoš szerint a lakosság nincs veszélyben, nincs szükség az evakuálásukra.

A rendőrség az első információk szerint arra figyelmeztetett, elképzelhető, hogy a gépből kifogyott az üzemanyag és ezért zuhant le, de ugyanilyen esélyt látnak műszaki hibára is. Gajdoš egyelőre egyik verziót sem erősítette meg, szavai szerint egy független vizsgálóbizottság foglalkozik a történtekkel. "Nem kívánok spekulációkba bocsátkozni, megvárom a vizsgálat végét. Az ügyet a nyitrai kerületi rendőrség is kivizsgálja, ugyanakkor bízom benne, hogy legalább egy rövid időre elhalkulnak azok a vélemények, amelyek az F-16-osok vásárlását firtatták. Katonáink biztonsága, akik az ország védelmét biztosítják, számomra az első" - szögezte le.

Időközben felfüggesztették a szlovák MiG-29-esek gyakorlórepüléseit, ugyanakkor a NATINAMDS készenléti rendszer biztosítva van - ezt közölte vasárnap reggel Danka Capáková, a honvédelmi minisztérium szóvivője.

(TASR)