Élesítették a vadiúj mezőgazdasági térképet, és az öröklési rendszerbe is belenyúlnának

2020. július 7. - 14:19 | Belföld

Elérhetővé vált az a mezőgazdasági térkép, amely minden eddiginél jobban növeli a termőföldek tulajdonjogi és bérleti viszonyainak átláthatóságát.

Élesítették a vadiúj mezőgazdasági térképet, és az öröklési rendszerbe is belenyúlnának
Fotó: Paraméter - illusztráció

A sikeres projektet Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter, Martin Fecko államtitkár, valamint a kataszteri és geodéziai hivatal igazgatója, Mária Frindrichová mutatták be hétfői sajtótájékoztatójukon.

Az Agromapy (Agrotérkép) projektjén a minisztérium és a kataszteri hivatal együtt dolgoztak. A mezőgazdasági területekkel kapcsolatos hasznos és hiánypótló adatok már elérhetők az állami kataszteri téképen is.

Az újítás lényege, hogy az Agrotérképnek köszönhetően már szinte minden mezőgazdasági területekkel kapcsolatos adat nyilvánossá vált. A kíváncsiskodók és az érintettek - pl. a földtulajdonosok - megtudhatják, milyen minőségi osztályba tartozik az adott parcella, hogy mely gazda műveli azt és/vagy vesz fel rá állami támogatást. Ami pedig az egyik legfontosabb:

a térképen minden parcellánál megtekinthető, hogy az adott területen mekkora bérleti díj igényelhető attól, aki bérbe venné azt.

Utóbbira a minisztérium szerint azért van szükség, mert bár országszerte kb. 10 és 200 euró között mozog egy hektár bérleti díja évente, sokszor előfordul, hogy a legtermékenyebb területeken, például a Csallóközben az évi 100-200 euró töredékét sem fizetik ki a bérlők egy hektárért.

Változtatnának az öröklésen

A térkép bemutatását követően a mezőgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy ha van rá politikai akarat, akkor változtatni akar a szlovákiai öröklési rendszeren.

Ami a földtulajdon öröklését illeti, annak az évszázadok folyamán két módja alakult ki régiónkban. Az egyik az osztrák, ún. "ági öröklés" rendszere, amely - amennyiben az elhunyt nem rendelkezett másként - a földtulajdonos szülő halála esetén annak csak egyetlen utódját, általában a legidősebb testvért jelölik ki örökösként. Az ingatlanok, földterületek az ő nevére kerülnek, ő pedig kifizeti a többi örököst. A szomszédos Csehország már régen átállt erre a rendszerre.

Az öröklési jogban azonban Szlovákia nem ezt, hanem a magyar mintát követi. Ez alapján a megörökölt földterületeket egyenlő részben szétosztják az örökösök között, és mindenki csinál a sajátjával, amit akar. Ez azonban oda vezet, hogy a parcellák egyre kisebbé válnak, és a gazdáknak sokkal nehezebb lesz összefüggő területekhez hozzájutniuk. Ennek köszönhető az is, hogy bár Szlovákiának csupán 5,5 millió lakosa van, az országban 8 millió földtulajdonost tartanak nyilván.

Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter bejelentette: már konzultációba kezdett az igazságügyi minisztériummal arról, hogy a magyar mintáról áttérhessünk az osztrák öröklési mintára. Így a földterületek nem lesznek annyira fölaprózva, és az esetleges vevők, valamint a gazdák számára is sokkal vonzóbbá válhatnak.

(TASR/DenníkE/parameter)