Élesztős Pál és a Híd Vegyes Kar is Pro Urbe-díjat kapott Somorján

2022. május 10. - 07:00 | Régió

A somorjai városi művelődési központban adták át május 8-án, Somorja város napján a városi díjakat.

Élesztős Pál és a Híd Vegyes Kar is Pro Urbe-díjat kapott Somorján
Fotók: Szinghoffer Mátyás (További felvételekért kattints!)

A városi díjak közül kiemelkednek a Pro Urbe-díjak, melyet idén a képviselő-testület Élesztős Pál professzornak és a Híd Vegyes Karnak ítélt oda.

A professzor a Pozsonyi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát, később a Kémiai Gépek és Berendezések Tanszékén, valamint a Rugalmasságtani és Szilárdságtani Tanszéken is dolgozott, utóbbit 1997 és 2007 között vezette is. 2007-ben megvédte egyetemi tanári szakdolgozatát alkalmazott mechanika témakörében, professzori kinevezését két évvel később szerezte meg. Ma a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, aki közel száz tudományos munkát publikált, ipari vállalatok számára több mint száz jelentős tervezetet készített el és kivitelezett. A Somorján élő professzor öt cikluson át volt a város önkormányzati képviselője, egykor alpolgármestere is. 2014-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

A Híd Vegyes Kar közel ötven éve alakult, amikor pedagógus kollégák invitálták egymást énekelni. Eleinte a kisebb kórust Ágh József tanító vezette, majd 1972-ben Pokstaller László zeneiskolai tanárt kérték fel karnagynak, és ő volt az, aki Fábry Zoltán gondolatai alapján a Híd nevet adta neki, majd egészen 2000-ben bekövetkezett haláláig az élén maradt. Utána Hecht Anna 17 éven keresztül vezette a vegyes kart, azonban őt is egy hirtelen jött betegség szólította el. Nagy Péter elnök vezetésével, és Szegedi Zita zenetanár és Braunsteiner Gloria pozsonyi egyházzenész szakmai segítségével a kar túlélte ezt a veszteséget is, 2018 őszétől pedig Németh Imre vezeti azt karnagyként. A Híd Vegyes Kar számos alkalommal lépett fel Szlovákián és Magyarországon kívül Csehországban, Ausztriában és Hollandiában is.

Pro Cultura-díjban részesült Szamák Mihály biológus, lapszerkesztő, kultúraszervező. Ő a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán szerzett oklevelet, majd több mint egy évtizeden át az úszori Növénynemesítő Intézetben dolgozott az intézmény genetikusaként. A természettudományok doktora címet 1981-ben szerezte meg. 1993-tól a Pomlé úti Szabadidőközpont munkatársa, és az azóta eltelt évtizedeken diákok több nemzedékével is megszerettette a természetet.

Pro Humana-díjjal tüntették ki Ján Hevera kutatótörténészt, aki tanulmányokat írt a somorjai zsidóság életéről, a helyi zsinagógáról és a hosszú időre elfeledett somorjai és tejfalui zsidó temetőről, melyeket évtizedek óta gondoz. Könyve jelent meg Zsidók Gútoron címmel. 2019-ben Érsekújváron az érsekújvári zsinagógát bemutató kiadványával elnyerte a Bárkány Jenő-díjat, amelyet a Szlovákiai Zsidó Hitközség Központi Szövetsége ítélt oda neki.

Linka Tibor

Pro Honoris-díjjal ismerték el Linka Tibor tevékenységét a sport területén, 2016-ban ugyanis Somorja szülöttei közül elsőként szerzett olimpiai érmet. Rio de Janeiróban a kajaknégyes tagjaként az 1000 méteres távon ezüstérmet nyert. Linka már gyerekkorától tagja a somorjai Kajak-kenu Klub egyesületének, 17 éves korától pedig folyamatosa gyűjti az érmeket a legnevesebb európai és világversenyeken, előbb a junior, majd az U23-as, később a felnőtt kategóriában. 2019-ben súlyosan megsérült, emiatt egy évvel később úgy határozott, hogy befejezi sportolói pályafutását.

Ürge József tanár, képzőművész kapta idén a Pro Civis-díjat. Annak idején testnevelés szakon végzett Nyitrán, majd a sok neves sportolót nevelő somorjai Kajak-kenu Klubban és a helyi kosárlabdázókat edzette. A rendszerváltás után a magyar tannyelvű alapiskola igazgatója lett, 1999-ben az ő vezetése idején kezdte meg a munkát a rászoruló diákok továbbtanulását anyagilag is segítő Támaszalap Alapítvány, négy évvel később pedig a hátrányos szociális helyzetben levő gyerekek étkeztetését segítő Solidaris Alfa Alapítvány. Fafaragással is foglalkozik, többek között a Pomlé parkerdőben tekinthetők meg munkái.

Pro Futura-díjjal tüntették ki Domsitz Erika zongoraművészt, a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola tanárát. Domsitz Erika a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban és a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán is tanult, utóbbin 1986-ban zongorista-előadóművészként diplomázott. Közel 40 éve kíséri zongorán a Somorjai Híd Vegyes Kart, tagja a 4M kvartettnek, a Harmonia Classica kamarazenekarnak, a pozsonyi Akkordeon együttes rendezvényein pedig vendégként működik közre. Nemzetközi szinten is elismert pedagógus, diákjai itthon és külföldön is kiváló eredményeket értek el.

Erich „Boboš” Procházka (balról)

Polgármesteri díjat kapott Somorján Erich „Boboš” Procházka szájharmonika-művész, akiről nagy elismeréssel nyilatkoznak művésztársai is világszerte. Élenjáró együttesekkel és szólistákkal koncertezik szerte a világon. A The Electric Blues Band együttessel gyakran fellépett egyebek közt Dániában, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban. Szólistaként rangos nemzetközi fesztiválokon neves művészekkel áll színpadra.

(SzT)