Életbe lépett az emberek szabad mozgását korlátozó rendelet, a rendőrök ügyelnek az intézkedések betartására

2020. április 8. - 07:35 | Belföld
Életbe lépett az emberek szabad mozgását korlátozó rendelet, a rendőrök ügyelnek az intézkedések betartására
Fotó: TASR

Ez azt jelenti, hogy április 8. 0:00-tól április 13. 23:59-ig korlátozzák az emberek szabad mozgását az egész országban.

Kivételt képeznek azok, akik:

- munkába utaznak akár járáson kívül is (ide tartozik a magánvállalkozói tevékenység, valamint a külföldi ingázás munkavégzés céljából a határtól 30 km-en belül). Ezekben az esetben szükséges a munkáltatói igazolás/magánvállalkozói engedély felmutatása.
- orvoshoz, illetve egészségügyi intézménybe utaznak (kísérő személy is mehet).

- közeli hozzátartozó temetésére utaznak.
- üzletbe, drogériába, állateledelért, gyógyszertárba, benzinkútra szeretnének menni létfontosságú dolgok végett járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- engedélyezett az önkéntesség, hozzátartozó gondozása vagy szomszéd segítése járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.

- gyermek- vagy állatgondozás céljából utaznak járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- a természetben is lehet tartózkodni a járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- nem lehet viszont csoportokban tartózkodni, kivéve a saját családtagokkal, akikkel egy háztartásban élünk.

A rendőrök és a katonák jelen vannak a közutakon, hogy ellenőrizzék, az emberek betartják-e az intézkedéseket. Ennek értelmében minden járművet ellenőriznek a járáshatárokon, az embereknek pedig egy kérdőívet kell kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy milyen céllal utaznak. Az ellenőrzésekről bővebben ITT tudhatsz meg többet.

A kormány ezekkel az intézkedésekkel igyekszik megakadályozni, hogy az emberek tömegesen látogassák egymást a húsvéti ünnepek alatt, ezáltal meggátolni a koronavírus-járvány további terjedését az országban.

Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, emellett erre a célra 714 katonát is mozgósítottak.

A kormány április 8. és 17. között ellenőrzéseket vezetett be az Ausztriával, Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal közös határokon, valamint meghatározták, a korlátozások ideje alatt mely átkelőkön lehet belépni Szlovákia területére.


TASR/para