Életbe lépett a második és harmadik fázis, mutatjuk, milyen üzletek és szolgáltatások nyithatnak ki

2020. május 6. - 07:39 | Belföld
Életbe lépett a második és harmadik fázis, mutatjuk, milyen üzletek és szolgáltatások nyithatnak ki
Fotó: TASR

Ez azt jelenti, hogy a mai naptól fogva lehetővé válik a rövid távú elszállásolás (étkezést azonban nem biztosíthatnak), kinyithatnak a fodrászatok, pedikűrösök, manikűrösök, az üzletek és a szolgáltatások területkorlát nélkül, az éttermek külső teraszai, a múzeumok, galériák, könyvtárak és kiállítótermek. Megnyithatnak továbbá a masszázsszalonok és a rekondíciós rehabilitációk (csak száraz környezetben).

Látogathatók lesznek a kültéri turisztikai látványosságok is, újra üzemelhetnek a taxistársaságok, tarthatnak miséket és esküvőket is.

A rövidtávú elszállásolásnál lehetőség van rá, hogy az ételt szobára vigyék, a szobáknak saját illemhellyel és fürdőszobával kell rendelkezniük. A vendég távozását követően a szobát 24 órán keresztül szabadon kell hagyni.

A taxisok már embereket is szállíthatnak, viszont a sofőrnek megfelelő módon izolálnia kell magát a hátsó ülésektől, ahol maximálisan két utast szállíthat úgy, hogy a járműben nem működteti a klimatizációt. Minden utas után a sofőrnek fertőtlenítenie kell a kocsit és kötelezően 15 perces szünetet kell tartania.

További üzletek és szolgáltatások nyithatnak ki, ezekben továbbra is kötelező a szájmaszk viselése és a kezek fertőtlenítése. Továbbra is 25 négyzetméterre egy vásárlót számítanak, s közben a kétméteres távolságot is be kell tartani egymás közt.

Az éttermek külső teraszait úgy kell kialakítani, hogy az asztalok kétméteres távolságban legyenek egymástól, a bútordarabok felületét pedig minden vendég után fertőtleníteni kell. Egy asztalnál maximálisan két személy vagy gyerekes család ülhet. A teraszok nyitvatartási idejét 6:00 és 20:00 között szabták meg.


TASR/para