Életbe lépett a tűzszünet Izrael és a Hamász között

2021. május 21. - 07:24 | Külföld

Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán.

Életbe lépett a tűzszünet Izrael és a Hamász között
Fotó: AP

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt "kölcsönös és feltétel nélküli" gázai tűzszünetet. A megállapodás végrehajtásának idejéről még nem született megállapodás.

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek azonban ismét lőtték egymás állásait. A szirénák rakéták várható becsapódására figyelmeztettek az izraeli határ menti településeken. A Reuters brit hírügynökség riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben. Áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.

Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a tűzszünet "kölcsönös és egyidejű" lesz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon.

A Hamász és a vele szövetséges erők rakétatámadásai csütörtökön egy nyolcórás szünet után újraindultak, mivel Izrael is folytatta a megtorlásokat, amelyeknek célja szerinte a palesztin frakciók katonai képességeinek megsemmisítése és elrettentése egy jövőbeni újabb konfrontációtól.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a gázai offenzíva "példátlan katonai előnyöket" teremtett.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.

MTI