Életbe lépett a veszélyhelyzet Szlovákiában – egyelőre 45 napra!

2020. október 1. - 07:55 | Belföld

Csütörtökön életbe lépett a veszélyhelyzet, amelynek bevezetéséről a kormány a szerdai ülésén döntött.

Életbe lépett a veszélyhelyzet Szlovákiában – egyelőre 45 napra!
Fotó: TASR/AP

A tavaszival ellentétben ezúttal általános veszélyhelyzet lépett életbe, amely nemcsak az egészségügyre, hanem az élet minden területére kiterjed. A veszélyhelyzet egyelőre 45 napig lesz érvényben. "Meglátjuk, milyen hatással lesznek a mindenszentekkel kapcsolatos utazások, és majd ezt követően döntünk, hogy meghosszabbítjuk-e, vagy visszatérhetünk-e a normális kerékvágásba" - nyilatkozta a kormányülés után Igor Matovič kormányfő.

A törvény értelmében veszélyhelyzet idején a kormány korlátozhatja az emberek alapvető szabadságjogait és a szabad mozgást, kijárási tilalmat rendelhetnek el bizonyos időre, vagy belépési tilalmat veszélyes területre. A kormány ugyanígy korlátozhatja a gyülekezéshez való jogot is.

Ami az egészségügyet illeti, a veszélyhelyzet idején egyszerűbben és gyorsabban lehet az egészségügyi segédeszközöket eljuttatni egyik helyről a másikra, de hasonlóan az egyes kórházak alkalmazottai is áthelyezhetők más részlegre munkaerőhiány esetén. Az egészségügyi alkalmazottak a veszélyhelyzet idején nem hirdethetnek sztrájkot.

Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni. Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken. Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.

A Központi Válságstáb az országban egyre súlyosabbra forduló koronavírus-helyzet miatt javasolta a kormánynak a veszélyhelyzet újbóli bevezetését. Legutóbb tavasszal március 16-án hirdetett veszélyhelyzetet a kormány az egészségügyben, és június 14-ig volt érvényben. A kormány által március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet azóta is érvényben van.


TASR/para