Életben tarthatják a kisiskolákat a sulibuszok

Jövő hétre szerveznek sajtótájékoztatót a héten beharangozott iskolabuszos kísérleti projekttel kapcsolatban - nyilatkozta szerdán a Paraméternek a közlekedésügyi miniszter.

Életben tarthatják a kisiskolákat a sulibuszok
Illusztrációs fotó (MTI)

Az ilyen buszokkal könnyebbé válna a diákok számára az iskolába járás, arról nem beszélve, hogy növelné a biztonságukat, így a szülők nyugodtabban engednék el a gyermeküket a másik településen lévő intézménybe.

A tárca vezetője annyit elárult, hogy egy fél éves kísérleti fázis szükséges ahhoz, hogy egyértelművé váljon: van-e ráció ebben a programban, amelyik elsősorban a kisiskolák helyzetét javítaná. Számos eldöntendő kérdés vár még tisztázásra, az azonban körvonalazódni látszik, hogy a kísérleti projekt egy dél-szlovákiai járásban valósulna meg. Érsek Árpád elmondta, sokszor az dönt az iskolaválasztáskor, hol van a legközelebbi iskola, a szülőknek gyakran ez a legfontosabb szempont. Egy iskolabusz viszont akár egy 20 km-es körzet igényeit is kielégíthetné.

A közlekedési minisztérium kedden kezdett tárgyalásokat az SNS-es Peter Plavčan irányította oktatásügyi minisztériummal az iskolabusz-rendszer bevezetéséről.

(sárp)