Élete végéig a sitten marad a radioaktív anyagot postázó szlovák terrorista!

A bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a poprádi Štefan Kollárikot, aki ameríciumot tartalmazó borítékokat küldözgetett szét. Az illetőt terrorizmus különösen súlyos bűncselekménye, terrorizmusban való részvétel, illetve nukleáris és radioaktív anyagok illegális előállítása és tárolása miatt ítélték el. Erről Katarína Kudjáková, a ŠTS szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Élete végéig a sitten marad a radioaktív anyagot postázó szlovák terrorista!
Štefan Kollárik (Fotó: TASR)

A szóvivő kiemelte, Kolláriknak maximális szigorítású fegyházban kell letöltenie a büntetését. Az ügyész nem fellebbezett, a vádlott azonban igen, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

Az ügyész úgy nyilatkozott az ítélet után, hogy a vádlott cselekedetét az tette különösen veszélyessé, hogy radioaktív anyagot terjesztett a szétküldött leveleken keresztül.

A bírósági eljárás során megvizsgálták a vádlott elmeállapotát, a pszichiátriai szakértők szerint azonban a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható volt, tehát felelőssége teljes tudatában követte azt el. Az ügyész elárulta azt is, hogy az ameríciumot a munkahelyén lévő gépekből nyerte ki.

Štefan Kollárik a NAKA nyomozásának eredménye szerint 2016 novemberében legalább öt borítékot adott fel, melyek a Poprádi, a Vágbesztercei (Považská Bystrica) és Késmárki Járásbírósághoz, a pozsonyi igazságügyminisztériumhoz, valamint az Eperjesi Kerületi Rendőrséghez érkeztek meg. A borítékok fenyegető leveleket is tartalmaztak, melyeket rendőröknek, bíróknak, ügyészeknek címzett. Némely esetekben a levelek az amerícium 241Am izotópját is tartalmazták.

(TASR)