Életéért küzd a férfi, aki egy hazai krémsajttól lett rosszul

Az Alfa Bio társaság azonnal visszahívta a csicseriborsó ízesítésű krémsajtot, aminek szavatossága augusztus 21-én járt le.

Életéért küzd a férfi, aki egy hazai krémsajttól lett rosszul
Fotó: Nový Čas/anc

A 43 éves besztercebányai Martin kritikus állapotba került, miután úgynevezett kolbászmérgezést (botulizmus) kapott az ismert krémsajttól.

A férfinál két héttel ezelőtt jelentkeztek a fertőzés tünetei, miután evett az Alfa Bio márkájú csicseriborsós krémsajtból, amelyben az ellenőrök Clostridium botulinum nevű baktériumot találtak.

A férfi összesen három csomagot fogyasztott el az említett krémsajtból augusztus 11. és 12. között. Amint azt az orvosának bevallotta, az egyik közülük már fel volt fújódva, ő mégis elfogyasztotta. A krémsajtok szavatossági ideje augusztus 21-én járt le.

A férfit azonnal kórházba szállították, miután állapota rohamosan romlani kezdett. Állapota azóta sem javult, jelenleg a besztercebányai kórházban tartják mesterséges kómában.

Az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) Csehországba küldte vizsgálatra a férfi által fogyasztott krémsajt mintáját, hogy megállapítsák, valóban attól szenvedett-e súlyos ételmérgezést.

A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség, súlyos esetben halállal is végződhet. A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre.

 

(Nový Čas)