Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Életét vesztette egy dunaszerdahelyi járásbeli páciens a pozsonyi kórházban, a hozzátartozók panaszt tettek

Az elmúlt napokban egy olvasónk arra panaszkodott, hogy rossz egészségi állapotban lévő édesapját a ružinovi kórházból két nap után hazaküldték, mondván, mindössze agyrázkódása volt. Elmondása szerint az orvosok azt javasolták, forduljanak a dunaszerdahelyi kórházhoz, az átszállítás azonban nem ment zökkenőmentesen: a páciens rosszul lett, néhány órával később pedig életét vesztette.

Életét vesztette egy dunaszerdahelyi járásbeli páciens a pozsonyi kórházban, a hozzátartozók panaszt tettek
Fotó: TASR/Michal Svítok (archív)

A dunaszerdahelyi járásbeli páciens fia főként azt kifogásolta, hogy miután gyakori ájulások miatt bevitték édesapját a pozsonyi kórházba, két nap után – az alapvető kivizsgálásokat követően –hazaküldték, és azt mondták, nincs komoly baj.

Olvasónk elmondta, miután édesapja rosszullét miatt orvosi ellátásra szorult, úgy döntöttek, hogy a ružinovi kórházba viszik, mivel belgyógyászhoz is Pozsonyba jár. A ružinovi kórházban azonban csupán két napot töltött, ezt követően ugyanis távoznia kellett: a páciens fia szerint egészen egyszerűen közölték velük, hogy szükség esetén menjenek a dunaszerdahelyi kórházba. Hiába kértek magyarázatot, elmondása szerint érdemit nem kaptak.

Így tehát nem volt más választásuk – mondja –, azonban alig hogy elindultak Dunaszerdahely felé, édesapja megint rosszul lett: összeesett és elvesztette eszméletét. Mentőt hívtak hozzá, és ismét visszavitték a pozsonyi kórházba. A hozzátartozók szerint az orvosok ránézésre megállapították, hogy nincs nagy baj, és ezt követően is órákat kellett várniuk a CT-kivizsgálásra. Erre végül a Mickiewicz utcán lévő kórházban került sor, a ružinoviban ugyanis üzemen kívül volt műszer.

Ekkor derült ki, hogy közel sem annyira megnyugtató a helyzet, mint azt korábban mondták, súlyos problémái voltak ugyanis a nyaki erek elzáródása miatt. A pácienst néhány órán belül megoperálták, a beavatkozást azonban már nem élte túl.

A páciens fia nem érti, hogy az alapvető kivizsgálásokon túl miért nem kezelhették édesapját a ružinovi kórházban, miért küldték haza, holott nem érezte jól magát, szinte lábra állni sem tudott. Tudomása szerint bármelyik kórházban alapvető kötelesség, hogy alapos ellátásban részesítsék a beteget. A hozzátartozók továbbá azt is kifogásolták, hogy édesapjukat epilepsziás rohamok miatt kezelték, illetve az esés következtében elszenvedett agyrázkódással magyarázták a tüneteket, holott a rosszullétek már korábban is jelentkeztek nála, epilepsziára utaló jelek pedig korábban sosem voltak.

A hozzátartozóktól közben megtudtuk, a boncolás eredménye kimutatta, hogy édesapjuk halálát nem az esés következtében elszenvedett sérülés, illetve agyrázkódás okozta. Mint mondják, miután édesapjuk elhunyt, szerették volna kikérni a neurológiai osztályról az orvosi jelentésekről szóló dokumentumokat, ezt azonban elutasították: először azt állították, hogy nem feküdt az osztályon a páciens, majd miután a hozzátartozók már a rendőrséghez akartak fordulni, végül megkapták a kért papírokat. Hozzátették, nem tartják kizártnak, hogy ügyvédet fogadnak, és jogi útra terelik a történteket.

A történtekkel kapcsolatban érdeklődtünk a ružinovi kórházat üzemeltető Pozsonyi Egyetemi Kórháznál (UNB). Az intézmény szóvivője, Eva Kliská a hozzátartozók hivatalos beleegyezését követően közölte, a pácienst a ružinovi kórház sebészeti és neurológiai osztályán is kezelték – itt két diagnózist állítottak fel, amelyek egymástól függetlenek.

Eva Kliská megerősítette, a hozzátartozók panaszt tettek a neurológiai osztály orvosainak etikátlan viselkedése miatt, ahova már elküldték a jelentést.

A szóvivő hozzátette, amennyiben a hozzátartozók úgy érzik, hogy a páciens nem kapott megfelelő egészségi ellátást a kórházban, panaszt tehetnek a Pozsonyi Egyetemi Kórház belső ellenőrző bizottságánál.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban hazaküldték-e a pácienst két nap után, illetve bizonyos előírás szerint jártak-e el, amikor átküldték Dunaszerdahelyre, több nap után sem kaptunk választ.

A kialakult helyzettel kapcsolatban megkérdeztük a dunaszerdahelyi kórházat üzemeltető Svet zdraviát is. A vállalat szóvivője, Tomáš Král a Paraméternek elmondta, nehéz véleményt alkotniuk a történtekkel kapcsolatban, az eset ugyanis közvetlenül nem érinti a kórházukat. Azt azonban hangsúlyozta, a dunaszerdahelyi intézmény készen áll a páciensek fogadására a teljes régióból – azon diagnózisok esetében, amelyek az ő kompetenciájuk alá esnek. „Bizonyos, elsősorban a komplikált esetek automatikusan például az egyetemi kórházakhoz tartoznak” – tette hozzá a szóvivő.


(fl)