Életfogytiglan fenyegeti a szlovák fegyverkereskedőket, akiknek a fegyvereit terroristák is bevethették

2021. december 6. - 07:51 | Régió

Többek között Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni támadásnál.

Életfogytiglan fenyegeti a szlovák fegyverkereskedőket, akiknek a fegyvereit terroristák is bevethették
Forrás: Noviny.sk

A Trencséni Járásbíróságon annak a három férfinak a vizsgálati fogságával foglalkoztak, akik szervezett csoportként hatástalanított (expanzív) fegyvereket alakítottak vissza éles lőfegyverekké, és adtak el különböző csatornákon.

A Joj TV szerint a gyanúsítottak legalább öt éven keresztül foglalkoztak fegyverkereskedelemmel. A trencséni kerületi ügyész a bíróságon azt mondta, 58-as gépfegyvereket és Škorpion 61-eseket egyaránt élesítettek, jórészt viszont pisztolyokkal dolgoztak. Az ügyész szerint a csoportot egy férfi vezette, aki szolgált a francia légióban, ezáltal közvetlen kapcsolatai voltak Franciaországban, és nem kizárt, hogy a csoport által átalakított fegyverek terroristákhoz is eljutottak - többek között a Charlie Hebdo szerkesztőinek lemészárlása, és további párizsi terrortámadások után is szóba került, hogy a terroristák fegyverei Szlovákiából, ettől a csoporttól származhatnak.

Ehhez a bűnbandához köthető egy 2015-ös vágbesztercei gyilkosság is, mely során egy férfi agyonlőtt egy másikat, egy harmadikat pedig megsebesített. Utóbbi maga jutott el sérülten a kórházig, a gyanúsított pedig később beismerte, hogy a tette indítéka a fegyverkereskedelemmel függ össze, pontosabban fegyverek leszállításának késedelmével.

A bűnözői csoporttal kapcsolatos vizsgálat ugyan még csak az előkészítő szakaszban jár, de amennyiben beigazolódik a bűnösségük, életfogytig tartó börtön is fenyegetheti őket. Roman Tarabus, a trencséni kerületi bíróság szóvivője mindenesetre közölte, a gyanúsítottak vizsgálati fogságát jövő év márciusáig meghosszabbították.

(Joj TV)