Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi szuperexpresszen lövöldöző terroristát

2020. december 18. - 07:27 | Külföld

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a párizsi esküdtszék az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusában amerikai katonák által meghiúsított merénylet elkövetőjét, Ayoub El Khazzanit. 

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi szuperexpresszen lövöldöző terroristát
Archív fotó: AP

A nyomozás kiderítette, hogy a támadást a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg.

A per fővádlottja a 31 éves marokkói Ayoub El Khazzani volt, aki 2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén. A merényletben hárman megsebesültek. A férfit két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette. A támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

Rajta kívül még három belga állampolgárságú embert állítottak bíróság elé, akiket azzal vádoltak, hogy segítették a támadót Törökországból Európába jutni. Hét, 25, illetve 27 év börtönbüntetésre ítélték őket.

Ayoub El Khazzani 2015 májusban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, ahonnan nyáron Európába indult Törökországon keresztül a támadás megrendelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal.

A 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoudot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok.

MTI