Életfogytiglanra ítélték az egykori maffiavezért, Róbert „Kýbel” Lališt

2018. június 13. - 13:40 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság háromtagú tanácsa szerdán életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Róbert „Kýbel” Lališt a hatszoros maffiagyilkosság ügyében.

Életfogytiglanra ítélték az egykori maffiavezért, Róbert „Kýbel” Lališt
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Kýbelt a pozsonyi Sýkora-klán főnökének tekintik. Hosszú évek után a németországi Kölnben akadtak a nyomára.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán lényegében megerősítette a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) tavalyi ítéletét. Az ítéletet csak Kýbel hallgatta meg, valamint az életfogytiglanra ítélt Alojz Kromka és Ivan Cuper. A nyilvános tárgyalás, akárcsak kedden (június 12.), rendkívüli biztonsági intézkedések és nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott. A Legfelsőbb Bíróság ítélete jogerős, és nem lehet ellene fellebbezni.

Róbert Lališ, más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kap. Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége. Kýbel akkor nem jelent meg az ítélethirdetésen, ahogy az életfogytiglanra ítélt Ivan Cuper, azaz Vinco-Vincko és Jozef Roháč sem. Roháč Magyarországon tölti börtönbüntetését, és kedden a Legfelsőbb Bíróság szenátusa úgy határozott, hogy az ügyét különálló eljárásban fogja tárgyalni.

A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin Bihári, akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. A Lojzo Čistič néven ismert Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban. Akkor azonban többen közülük fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, és a bíróság az ügyet visszaadta az elsőfokú bíróságnak.

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezenkívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.


TASR/para