Életfogytiglant kapott egy angol nő, aki fel akarta robbantani a londoni Szent Pál-székesegyházat

2020. július 3. - 14:55 | Külföld

Életfogytiglani börtönre ítéltek pénteken egy angol nőt, aki az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet támogatója volt és a londoni Szent Pál-székesegyház felrobbantására szőtt terveket.

Életfogytiglant kapott egy angol nő, aki fel akarta robbantani a londoni Szent Pál-székesegyházat
Fotó: Daiy Mail

A 36 éves, Londonban született Michelle Ramsdennek, aki a Safiyya Shaikh nevet vette fel, a londoni büntetőbíróság végzése alapján legalább 14 évet kell rács mögött töltenie.

Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe egy kiterjedt elhárítási akció eredményeként.

Akkor került a brit terrorelhárító szolgálatok látókörébe, amikor két hónappal őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez.

Az ügyészek által a bíróságon bemutatott üzenetekben az volt olvasható, hogy a merénylőjelölt "nagyon sok embert" akart megölni, és ennek elsődleges helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál székesegyházat szemelte ki.

Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh tavaly karácsonykor vagy idén húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.

A vádirat szerint fel is kereste a London belvárosában, a City pénzügyi központja mellett emelkedő hatalmas székesegyházat, videót készített róla és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek.

A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot.

A tárgyaláson bemutatott bizonyítékokból kiderült, hogy Shaikh egy szállodát is fel akart robbantani, majd öngyilkos pokolgépes merényletet akart elkövetni a londoni metróban.

A merénylőjelöltet a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás (MI5) a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta.

Safiyya Shaikh ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat.

Shaikh az Old Bailey eljáró bírói tanácsa előtt elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült, és a Srí Lankán keresztény kegyhelyek és szállodák ellen tavaly húsvétkor elkövetett merényletsorozatból merítette az ötletet.

MTI