Életműdíjjal jutalmazzák Pierce Brosnant

2016. november 2. - 14:17 | Kultúra

Pierce Brosnan kapja idén az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját: az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű elismerést az ír színész személyesen veszi majd át az Európai Filmdíjak december 10-i díjátadó gáláján, a lengyelországi Wroclawban – közölte az EFA.

Életműdíjjal jutalmazzák Pierce Brosnant
Fotó: TASR/AP

A pályáját a ’80-as évek elején kezdő, 63 éves színész az évtizedek során tucatnyi filmben szerepelt, köztük négy Bond-moziban is, melyek az Aranyszem, A holnap markában, A világ nem elég és a Halj meg máskor voltak. 1997-ben a Dante pokla című katasztrófafilm, 1999-ben a Thomas Crown-ügy főszerepét alakította. A 2006-ban bemutatott a Matadorcímű alkotásban nyújtott alakításáért Golden Globe-jelölést kapott. Az új évezredben játszott még a Mamma Mia című zenés filmben, illetve 2010-ben ő alakította Roman Polanski Szellemíró című drámájának egyik kulcsszerepét.

Brosnan produkciós cégével 11 filmmel – köztük a Thomas Crown-ügy, az Evelyn, a Matador, November Man és legutóbb az I.T. – gazdagította a világ filmgyártását. A közelmúltban fejezték be a The Foreigner című film forgatását Jackie Channal a főszerepben.

Jelenleg a The Only Living Boy in New York című film forgatásán dolgozik Jeff Bridges-szel, és készül következő filmjére az Ernest Hemingway híres művének, A folyón át a fák közé című regénynek az adaptációjára Martin Campbell rendezésében.

Pierce Brosnan előtt olyan színészek vehették át az EFA életműdíját, mint Christoph Waltz és Helen Mirren.

(MTI)