Életük végéig a rácsok mögött maradnak a szlovák ősmaffiózók

2016. március 30. - 12:54 | Belföld

Róbert Lališ, Jozef Roháč és Ivan Cupper felett is ítéletet hirdetett a Specializált Büntetőbíróság szerdán.

Életük végéig a rácsok mögött maradnak a szlovák ősmaffiózók
Róbert Lališ (Fotó: TASR)

Mindhárman életfogytiglani börtönt kaptak. Lališ a legutóbbi tárgyaláson kijelentette, hogy nem vesz részt az ítélethirdetésnél, és így is tett. A Patkány, azaz Roháč pedig jelenleg Magyarországon van vizsgálati fogságban, ahol az ügyében csütörtökön hirdethetik ki az elsőfokú ítéletet. Cupper volt így az egyetlen, aki jelen volt. Az életfogytiglani ítélet azonban egyelőre nem jogerős.

Mindnyájukat bűnrészességgel vádolták hat, 1998-ban és 1999-ben bűnszervezetben elkövetett gyilkosság bűntényében. Az áldozataik közt volt Eduard Robert Dinič, Roman Deák, Alojz Házy, Daler Hlavačka és Miloš Piliar.

Lališ és Cupper ügyvédje a felmentésüket kérte, az ügyész pedig életfogytiglant javasolt.

A Sýkora-klán egy másik egykori magas rangú vezetője, Martin Bihári korábban már beismerte bűnösségét, őt 23 évre ítélték. Alojz Kromka esetében a bíróság eltekintett az újabb büntetés kiszabásától, mivel ő már jelenleg is életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

A maffiacsoport tagjai elleni tárgyalás tavaly januárban kezdődött. Lališt akkor még szökésben lévő vádlottként kezelték, tavaly ősszel azonban a német rendőri szervek elfogták egy kölni konditeremben. Karácsonyra már haza is szállították, idén januárban pedig bíróság elé állították.

A tárgyalást a besztercebányai börtön falai mögött folytatták.

TASR/para