"Elfogadhatatlan, hogy a zsidó embereket támadások érjék Európában"

2022. január 27. - 12:57 | Külföld

Elfogadhatatlan, hogy a zsidó emberek csak azért, mert zsidók, veszélyben érezzék magukat, hogy támadások érjék őket Európában - jelentette ki Charles Michel, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön.

"Elfogadhatatlan, hogy a zsidó embereket támadások érjék Európában"
Fotó: TASR/AP

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulójához kapcsolódóan kiadott közleményében Charles Michel hangsúlyozta: a soá tanulságai ma időszerűbbek, mint valaha, mindenekelőtt azért, mert a zsidó emberek fenyegetve érzik magukat.

Kijelentette, a demokráciát nap mint nap ápolni és védeni kell. Üzenete szerint a demokrácia új ellenségei hasonlítanak a 80 évvel ezelőttiekre. Ezek közé a gyűlöletbeszéd, a szélsőségesség, a másik elfogadásának elutasítása, az összeesküvés-elméletek tartoznak, amelyek - mint írta - beszivárognak a társadalmakba, a mindennapi életbe, és beszennyezik a közösségeket.

Hangsúlyozta: a holokauszt áldozataira emlékezés nem elég, cselekvésre van szükség, ami az elfogadás elutasítása elleni küzdelemmel kezdődik. Közömbösnek lenni a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval szemben közömbösséget jelent az emberiséggel és a demokráciával szemben is - mondta.

Cselekedni kell, ahogy az Európai Unió teszi: harcol a demokrácia és az alapvető értékek ellenségei ellen - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében kijelentette: soha senkinek sem szabad elfelejtenie a nácik által elkövetett atrocitásokat és az áldozatokat. A világ minden államának tisztelnie kell a holokauszt minden áldozatát, és el kell ítélnie a holokauszt tagadását, bármifajta torzítását, továbbá oktatási programokat kell kidolgoznia, hogy megakadályozza a népirtások megismétlődését - írta.

Kijelentette: az antiszemitizmus és a holokauszt tagadása összeegyeztethetetlen az egyetemes értékekkel.

"Kötelességünk őrizni az áldozatok emlékét. Tartozunk ezzel a holokauszt áldozatainak, a túlélőknek és a jövő nemzedékeinek" - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az auschwitzi tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.


MTI