Elfogadta a kormány a Covid-automatát, ami a szigorítások és enyhítések Bibliája lesz a karácsonyi lockdown után!

2020. december 16. - 14:22 | Belföld

A kormány szerdai ülésén rábólintott az egészségügyi minisztérium figyelmeztető rendszerére, az ún. Covid-automatára. Ez arra szolgál, hogy a segítségével információt kapjunk az egyes régiók fertőzöttségi mutatóiról, emellett gyorsan és hatékonyan intézkedéseket fogadhassanak el a helyzet javítása érdekében, vagy épp enyhítsenek a szigorításokon. Marek Krajčí érvelése szerint a Covid-automata átláthatóvá és kiszámíthatóvá teszi az intézkedéseket.

Elfogadta a kormány a Covid-automatát, ami a szigorítások és enyhítések Bibliája lesz a karácsonyi lockdown után!
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Az automata az új fertőzések számát, annak növekedését és dinamikáját határozza meg mint kulcsfontosságú tényezőket arra vonatkozóan, hogy előrejelezhető legyen a járvány okozta nyomás az egészségügyi rendszerre.

Az egyes minisztériumi szemaforok elfogadásánál négy kritériumot tartanak majd szem előtt, mégpedig a biztonságot, az izolációt, a védelmet és a felügyeletet.

A tárca érvelése szerint regionális szinten akkor kezelhető a járvány, ha azt az országos adatok is lehetővé teszik. "A nemzeti kritériumok aktiválása egy magasabb szintű készültséget von maga után, ezzel szemben a regionális automatára kapcsolhatunk vissza, amennyiben a kritériumok engedik" - jegyzik meg.

Országos szinten a legfontosabb kritériumok, melyek a járványügyi helyzet besorolását alátámasztják, a következők: új fertőzöttek napi száma hétnapos átlagban, a kórházban ápoltak száma országosan és az ún. reprodukciós szám (egy fertőzött hány másikat fertőz meg, a fertőzés terjedésének gyorsaságára utal).

Forrás: Denník N

Országos szinten az első figyelmeztetési fokozatot az jelenti, amikor az új fertőzöttek hétnapos napi átlaga eléri az 1000-et. Ha ez a szám 1500 és 3000 közé emelkedik, életbe lép a második fokozat (országos szinten), 3000 és 5000 között a harmadik, 5000 felett pedig a negyedik. A kórházban ápolt koronavírusos betegek esetén 1500 páciensnél kapcsolunk országos fokozatba, a másodfokú figyelmeztetés pedig 2000 és 2500 felett lép érvénybe. 2500 felett a harmadik és a negyedik fokozat lesz érvényben.

A régiók a saját területükön érvényes járványügyi helyzet alapján járhatnak el, az adott figyelmeztetési fokozatnál viszont figyelembe kell venni a szomszédos régiókat is, mivel ha odaát legalább három fokozattal rosszabb a helyzet, automatikusan felsőbb fokozatba kerül a jobb mutatókkal rendelkező járás is.

Alacsonyabb fokozatba akkor lehet visszalépni, ha a kórházi ápoltak száma és még legalább egy mutató annyira feljavul, miközben az enyhítés a helyzet értékelésétől számítva leghamarabb tíz nap múlva léphet érvénybe.

Marek Krajčí Covid-automatájának összesen hét fokozata van, ebből az első jelenti az alaphelyzetet, további kettő regionális szintű intézkedéseket helyez kilátásba, míg a fennmaradó négy az országos figyelmeztetéseket foglalja magába, amelyeknél a fenti körülmények érvényesek. Pillanatnyilag a legkritikusabb, fekete színnel jelzett fázisban vagyunk, a helyzetet azonban azt követően kezdik ez alapján kezelni, hogy véget ér a karácsonyi időszakra előrejelzett lockdown.

(TASR/Denník N)