Elfogadta a kormány Matovič csomagját, de az SaS szavazatai nélkül, a ZMOS sztrájkkészültséget hirdetett

2022. május 18. - 18:25 | Belföld

A kormány már elfogadta az inflációellenes csomagot 1,3 milliárd euró értékben, de az SaS nem szavazta meg. A költségek jelentős részét, 550 milliót az önkormányzatokkal fizettetne ki Igor Matovič pénzügyminiszter, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) ezért azonnal sztrájkkészültséget hirdetett. A csomag lényege, hogy (majdnem) minden gyerek havi 200 euró értékű támogatást kapna januártól. A tervezet elfogadása komoly vitát váltott ki Sulík és Matovič között.

Elfogadta a kormány Matovič csomagját, de az SaS szavazatai nélkül, a ZMOS sztrájkkészültséget hirdetett
Fotó: TASR

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint szerdán két fontos törvényt is sikerült elfogadnia a kormánynak.

„Elfogadtuk az orosz olaj megadóztatásáról szóló törvényt és azt a jogszabályt is, amely segítséget nyújt a lakosságnak a magas infláció ellen” – jelentette ki a kormányülés után Heger.

A javaslatokról, amelyeket Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter dolgozott ki, hetekig tárgyalt a koalíció, és végül csak három párt, az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí támogatta, az SaS ugyan nem vétózta meg, de ellenzi a csomag hosszú távú családtámogatásokat növelő részét. A törvények tárgyalását holnap kezdi a parlament, de egyáltalán nem biztos, hogy meglesz a szükséges támogatás az elfogadásához.

Mi van Matovič csomagjában?

Júliustól 30, januártól pedig 50 euróra nőne a családi pótlék, ugyancsak januártól 50 eurós „szabadidő-utalvány” is jár majd az 5-18 éves gyerekek után. Emellett januártól 50 euróra emelkedik az adóbónusz gyerekenként, a 15 éven aluliak esetében ez 100 euró lenne. Így jönne ki a 15 éven aluli, de legalább 5 éves gyerekekre a havi 200 eurós támogatás. 15 év felett és 5 év alatt 150 euró járna, de csak akkor, ha a szülő fizetése lehetővé teszi az adóbónusz teljes kimerítését. 18 éven felül újabb csökkenés jönne: nem jár majd a „szabadidő-utalvány”, csak a családi pótlék és az 50 eurós adóbónusz a tanulmányok befejezésééig.

Heger: családtámogatással az infláció ellen

Eduard Heger megdicsérte kormányát, hogy éppen a családok támogatásával küzdenek az infláció ellen.

„A magas infláció felgyorsította a gondolkodást a kormányprogram megvalósításáról, amelyben szerepel, hogy a kormány támogatni fogja a családokat” – magyarázta Heger.

Szerinte a javaslat szolidáris és figyelembe veszi a rászorultság elvét is. Ez utóbbit nem nagyon magyarázta meg, mivel a családtámogatás mindenkinek jár.

Kotlebáék történelmet is taníthanak állami pénzen

A javaslatot az SaS nem támogatta, elsősorban azért, mert nem a leginkább rászoruló rétegnek segít. A másik problémájuk a csomag finanszírozásával van: az adóbónusz emelése 550 millió eurót von el az önkormányzatoktól. Sulíkék a parlamentben sem akarják támogatni a javaslatot.

Az SaS következő kifogása az úgynevezett „szabadidő-utalványokra” vonatkozik. Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint a kormányban elfogadott változat sok sebből vérzik.

„A törvény nem szab kritériumokat az utalványért szabadidős tevékenységet biztosító szervezetek számára, így például Kotleba szervezete akár történelmet is taníthatna a tanórák után a tanulóknak” – magyarázta Gröhling.

A miniszter szerint a jogszabályt olyan rosszul írták meg, hogy azon javítani sem lehet, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy elfogadja a parlament.

Gröhling számára a másik nagy problémát az jelenti, hogy a kormány előbb kezeli a „szabadidő”, mint a tényleges tanítási idő finanszírozását.

„Amíg nincs megoldva a rendes tanítási idő finanszírozása, addig nem a szabadidővel kellene törődnünk. Már most látszik, hogy ősszel mintegy 1000 szakos tanár hiányzik majd az iskolákból” – jelentette ki a miniszter.

A ZMOS sztrájkkészültséget hirdetett

Az önkormányzatok elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az ő költségvetésük megrövidítésével akar segíteni az embereknek, ezért sztrájkkészültséget hirdetnek. A szervezet szerint az adóbónusz emelése, amely idén és jövőre 618 millió eurót von majd el az önkormányzatoktól, elfogadhatatlan a számukra. A ZMOS szerint a változások hatására „összeomolhat a rendszer”. Szerintük az állam „bankomatként” használja az önkormányzatokat, és nem ad számukra lehetőséget, hogy beleszóljanak a törvényalkotási folyamatba.

„A vita nem folyhat úgy, hogy a végén találkozunk a törvény előterjesztőivel, de nincs a legkisebb akarat sem arra, hogy a javaslatot visszavonják” – magyarázta Jozef Viskupič (OĽaNO), Nagyszombat megye elnöke.

A kormány javaslatát elutasítja a Szövetség is, amely csatlakozott a ZMOS tiltakozóakciójához is.

- lpj -