Elfogadta a kormány a Nemzeti Oktatási-nevelési Programot

2018. június 6. - 16:25 | Belföld

A kormány szerdán elfogadta a Nemzeti Oktatási-nevelési Programot (NPRVaV), amely a következő tíz évben meghatározza az iskolarendszer irányultságát. A dokumentumot Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter mutatta be a kormányülésen.

Elfogadta a kormány a Nemzeti Oktatási-nevelési Programot
Fotó: TASR/Martin Baumann

A kormány a dokumentum első akciótervét is elfogadta, amely a 2018/2019-es éveket érinti. A többi négy akciótervet a kormány tudomásul vette.

Az anyag tíz részcélt tartalmaz (öt a regionális iskolákat, öt pedig a felsőoktatást érinti) és 105 rendelkezést. Ezek az Implementációs terv részét képezik. A Nemzeti Oktatási-nevelési Program Implementációs terve, amely a 2018 és 2027 közötti tízéves időszakot érinti, öt darab kétéves akciótervre bontható. Az első akcióterv a 2018/2019-es időszakot érinti, a második pedig a 2020/2021-es időszakot. Ezek olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek a kormány programnyilatkozatában is benne vannak.

A Nemzeti Oktatási-nevelési Program három témára helyezi a hangsúlyt: az oktatási rendszer és az élethosszig tartó tanulás rendszerének összekapcsolására; a háttérbe szorított roma közösségek és hátrányos helyzetű diákok integrációjára; ezenkívül pedig az oktatási és nevelési rendszernek a gazdasági szükségletekkel és a munkaerőpiaccal való összekapcsolására.

A Nemzeti Oktatási-nevelési Program intézkedéseit a Tanuló Szlovákia (Učiace sa Slovensko) nevű dokumentum, a kormány programnyilatkozata és az oktatás állapotáról szóló jelentés alapján dolgozták ki.

TASR