Elfogadta a parlament az adminisztratív terhek csökkentéséről szóló törvényt

Csökkennek az emberek adminisztratív terhei egyes hivatalok irányában. Az állami hatóságoknak ugyanis újabban a közigazgatás információs rendszereiből kell megszerezniük a természetes és jogi személyek adatait.

A parlament kedden fogadta el az adminisztrációs terhek csökkentéséről szóló törvényjavaslatot.

A törvény célja, hogy a hivataloknak ne kelljen többször is elkérniük a polgároktól és a vállalkozóktól ugyanazokat a dokumentumokat - az erkölcsi bizonyítványt, az ingatlan-nyilvántartási kivonatot, a cégjegyzéket vagy a vállalkozói nyilvántartást. „Ez a törvény az első lépés az „egyszer elég” elv felé, ami azt jelenti, hogy a polgároknak már nem fog kelleni olyan igazolásokat vinniük a hivatalba, amelyeket a hivatalok az állam elektronikus nyilvántartásából is be tudnak szerezni” – ezt kedden közölte Richard Raši (Smer-SD) beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes.

Az adminisztratív terhek csökkentését technikailag a központi információs rendszer (CSRÚ) egy felépítményének a létrehozásával oldják meg. Ezt még össze kell hangolniuk az EU személyes adatok kezeléséről szóló rendeletével, és a szeptember 1-től érvénybe lépő kataszteri törvénnyel is. 

A kormányjavaslat összesen 168 törvénymódosítást igényel, ezenkívül pedig 68 rendeletet, 8 intézkedést és 12 kormányrendeletet kellett megváltoztatni, melyek a különféle kivonatok nyomtatott változatának a leadásáról szólnak. Tavaly 348 680 tulajdoni lapot, 280 325 cégjegyzékkivonatot és 316 130 erkölcsi bizonyítványt kértek ki, a vállalkozói nyilvántartásból pedig 67 690 kivonatot igényeltek.

A kormány szerint a törvénymódosításnak köszönhetően a polgárok évente 13 millió eurót takarítanak meg.

TASR