Elfogadta a parlament a pártok finanszírozásáról szóló módosítást

2019. június 27. - 14:22 | Belföld

A parlamenti képviselők csütörtökön elfogadták a koalíció által beterjesztett, a választási kampányról és a pártok finanszírozásáról szóló törvény módosítását.

A jogszabály-módosítást gyorsított eljárásban tárgyalta a parlament, a beterjesztése után nem egész 24 órával fogadták el.

A módosítás pártonként 3,5 millió euróra korlátozza az egy választási ciklus alatt elfogadható adományok, kölcsönök és egyéb, kampányhoz való hozzájárulások összegét. Ebbe bele kell számolni a tagsági díjak összegét is. „A korlát bevezetése garantálja a nagyobb átláthatóságot a politikai pártok finanszírozása terén. Emellett megakadályozza az olyan pártok választások előtti aránytalan túlköltekezését, amelyek a választási győzelmükben bízva számítanak az ebből következő állami bevételekre” – áll a javaslatban.

A módosítás értelmében a jövőben külső személy, vagyis ún. harmadik fél nem finanszírozhat választási kampányt. Az indoklás szerint egyes jelöltek vagy pártok eddig arra használták ki ezt a lehetőséget, hogy a harmadik fél segítségével a törvényt megkerülve túlléphessék a megszabott keretet.

Növekedni fog a szabálytalan kampányolásért, illetve a kampánycsend megsértéséért kiszabható bírság összege is. Utóbbi miatt újabban már a jogi személyek is büntethetők lesznek. A módosítás továbbá 10 000 euróban szabja meg az egy tagtól beszedhető éves tagsági díj maximális összegét.


(TASR)