Elfogadta a parlament a Smer-SD határozati javaslatát

2022. november 15. - 13:59 | Belföld

Kedden elfogadták a parlamenti képviselők a Smer-SD egészségüggyel kapcsolatos határozati javaslatát. A jelenlévő 113 képviselő közül 67-en támogatták a határozati javaslatot, öten ellenezték, 39-en tartózkodtak, ketten pedig nem szavaztak.

Elfogadta a parlament a Smer-SD határozati javaslatát
Fotó: TASR

Az ellenzéki képviselők mellett a Sme rodina parlamenti frakciója is támogatta a javaslatot. Az OĽANO és a Za ľudí képviselőinek többsége tartózkodott, az SaS klubjának tagjai nem szavaztak.

A parlament határozatban kérte a kormányt, hogy írjon alá memorandumot az orvosi szakszervezetekkel az egészségügyi válsághelyzet megszüntetése céljából. A dokumentumnak tartalmaznia kell az orvosok egyes kéréseit, és az ezek teljesítésére vonatkozó határidőket is. Ilyen például a DRG-rendszer kidolgozása és megvalósítása, a források elkülönítése az állami költségvetésben, valamint az állami biztosítottak térítési díjának meghatározása a átlagkereset négy százalékának megfelelő összegben, valamint az egészségügyi dolgozók létszámának kiigazítása.

A Smer-SD felszólította a kormányt, hogy egyezzen meg az orvosokkal és akadályozza meg az egészségügy összeomlását. A párt szerint ez decemberben következhet be, amikor letelik az orvosok felmondási ideje.

A parlamenti képviselők rendkívüli ülés keretében tárgyaltak a határozati javaslatról. Az ellenzéki képviselőkön kívül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) is felszólalt, és elmondta, a javaslatban felsorolt követelések szerepelnek a minisztérium által kidolgozott memorandumban is.

A szavazással a képviselők lezárták a parlament 76. ülését. A szünet után újabb rendkívüli ülés következik. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter visszahívásáról döntenek. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki Smer-SD nyújtotta be, a párt azzal vádolja a minisztert, hogy nem foglalkozik a migrációs válsággal.


(TASR)

Címkék: parlament, smer-sd