Elfogadta a programnyilatkozatot az újonnan kinevezett kormány

2018. március 22. - 13:04 | Belföld

Az újonnan kinevezett kormány csütörtökön megtartotta első ülését, amelyen elfogadták a programnyilatkozatot.

Elfogadta a programnyilatkozatot az újonnan kinevezett kormány
Fotó: TASR

A kormánytagok ugyanazt a programnyilatkozatot hagyták jóvá, amelyet a Fico-kormány két évvel ezelőtt elfogadott. Eszerint folytatni fogják azoknak a céloknak a megvalósítását, amelyekben a koalíciós partnerek megegyeztek.

„A kormány, amelyet ma a köztársasági elnök kinevezett, azokon a politikai pártokon alapul, amelyek két évvel ezelőtt felállították a kormány programnyilatkozatát, mi pedig szeretnénk ezt a nyilatkozatot az utolsó pontig teljesíteni“ – jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő, aki megkérte a nyilvánosságot, hogy ezt a döntésüket tartsák tiszteletben.

Mivel a harmadik Fico-kormány programnyilatkozatának másolatáról van szó, több nem aktuális részt is tartalmaz. A gyakorlatban ez azt jelenti,

hogy a koalíció azokat a célokat akarja teljesíteni, amelyekre a múltban már sor került.

„A kormánynak azonnal munkához kell látnia, nincs idő magunkkal foglalkozni, vagy átírni valamilyen dokumentumokat“ – magyarázta Pellegrini, aki szerint heteket vesztenének azzal, ha elkezdenék kihúzogatni azokat a pontokat, amelyeket már teljesítettek.

„Tartsák tiszteletben azt, hogy a nyilatkozat úgy fog kinézni, ahogy az jelenleg is érvényben van“ – tette hozzá a kormányfő. Végül azonban hozzátette, hogy a programnyilatkozatot megváltozatatták, és kihúzták belőle azokat a részeket, amelyek a soros EU-elnökséget érintették.

Az EU-elnökséget érintő pontok mellett a programnyilatkozat többek közt azt is tartalmazza, hogy 2016-ban a kormány átértékeli a Pozsony és Kassa között közlekedő IC-vonatok üzemeltetését, holott már 2016 decemberében újraindították az állami vonatokat a szakaszon.

A kabinet pénteken a parlament elé terjeszti a programnyilatkozatot, és kérvényezni fogják, hogy szavazzanak nekik bizalmat.

Az új kormányfő kijelentette, Robert Fico tanácsadójára, Erik Tomášra nem tart igényt, saját mediális csapatát pedig fokozatosan fogja kialakítani.

TASR/para