Elfogadták az igazságszolgáltatás megtisztítását célzó módosítást

2019. december 5. - 17:39 | Belföld

Ha egy bíró vagy ügyész esetében megalapozott kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy megfelel-e minden feltételnek és rendelkezik-e a megfelelő képességekkel, és emiatt veszélybe kerül az igazságszolgáltatás hitelessége vagy jó hírneve, az illető átmenetileg felfüggeszthető a hivatalából. A parlament csütörtökön elfogadta a bírókról és a törvényszéki ülnökökről szóló törvénymódosítást. A plénum gyorsított eljárás keretében tárgyalta a törvényt.

Elfogadták az igazságszolgáltatás megtisztítását célzó módosítást
Illusztrációs felvétel (TASR)

A bírók ideiglenes felfüggesztését a Bírói Tanács elnöke, az igazságügy-miniszter vagy a Legfelsőbb Bíróság elnöke javasolhatja. A törvénymódosítás értelmében az SZK Bírói Tanácsának nyilvános szavazás útján kell döntenie a javaslatról. Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter elmondása szerint a jövőben a Legfelsőbb Bíróság elnökét is nyilvános szavazás keretében fogják megválasztani.

Egy ügyész átmeneti felfüggesztését az SZK Ügyészi Tanácsa javasolhatja. A javaslatról a főügyész dönt. A főügyész maga is felfüggesztheti a "problémás" ügyészeket, de csak a tanács előzetes jóváhagyásával.

A bíró vagy az ügyész átmeneti felfüggesztése a módosítás értelmében addig tart, amíg meg nem szűnnek a felfüggesztés indokai, de legfeljebb hat hónapig. A felfüggesztés ideje szükség esetén meghosszabbítható, legfeljebb további hat hónapra.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az elfogadott intézkedésekre azért van szükség, mert kiemelten fontos, hogy megerősítsék az igazságszolgáltatási rendszerbe és az ügyészségbe vetett közbizalmat.

"A bírók jóformán életük végéig funkciójukban és az anonimitás leple mögött maradnak. Jogukban áll kilétük nyilvánosságra hozatalát megtiltani. Elbújnak, miközben mások életéről döntéseket hoznak. A hatalom a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói szféra között oszlik meg, miközben csak a bíróknak van joguk az anonimitás mögé rejtőzni. A törvényhozóknak (a parlamenti képviselőknek) és a végrehajtóknak (a minisztereknek) ilyen kiváltságuk nincs. Az utóbbiak funkciójukat nem viselik életük végéig és arcukat is ismerik. A nyilvánosság külső nyomása késztette a bírói társadalmat és minisztériumot arra, hogy legalább látszólag kezdjenek cselekedni" - fejtette ki a módosító javaslattal kapcsolatban Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, parlamenti képviselő.

TASR, para