Elfogadták a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

2020. április 2. - 19:09 | Belföld

A parlament csütörtökön elfogadta a pénzügyminisztérium intézkedéseit, amellyel a COVID-19 nevű betegség terjedésére reagált a tárca.

Elfogadták a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket
Illusztrációs felvétel (TASR)

A törvényjavaslatot gyorsított eljárás keretében vitatták meg a képviselők.

A jövedelemadó bevallására vonatkozó határidőt kitolják, a kis és közepes vállalkozók pénzbeli támogatást kapnak.

A javaslat mellett szavazott az összes jelenlévő, szám szerint 141 képviselő.

„A törvényjavaslat célja a természetes személyek – magánszemélyek, vállalkozók, alkalmazottak és munkáltatók – megsegítése, illetve megóvása a világjárvány negatív következményeitől” – áll a dokumentumban.

Az intézkedések a rendkívüli helyzet kihirdetésének napjától, március 12-től annak a hónapnak a végéig maradnak érvényben, amelyikben a kormány visszavonja a rendkívüli helyzetet. A törvény ezt az időszakot a világjárvány idejeként határozza meg.

Az elfogadott jogszabály értelmében kitolják a jövedelemadóra, illetve gépjárműadóra vonatkozó adóbevallás, az alkalmazottak utáni éves elszámolás és az egyéb bejelentések leadási határidejét. Meghosszabbított határidő vonatkozik a könyvviteli zárlatok, az éves jelentések és a számvevőszéki jelentések leadására is.

A módosítás értelmében a harmadik országból behozott egészségügyi felszerelések után nem kell vámot és általános forgalmi adót fizetni.

Felfüggesztik az adóellenőrzéseket és –eljárásokat, kivéve azokat, amelyek pénzvisszatérítéssel járnak. Elhalasztják az adóvégrehajtásokat is.

A mikro-, kis és közepes vállalkozások hitelgarancia vagy a hitelkamatok visszatérítése formájában kaphatnak támogatást.

A kormány idén a költségvetési törvényben meghatározott keretet túllépve is vehet fel kölcsönt a költségvetési likviditás biztosítása végett.

A városok, községek és megyék számára lehetővé teszik, hogy 2021 végéig a tartalékalapból, a tőkebevételekből vagy a visszafizetendő forrásokból fedezzék a szokásos költségeket.

TASR