Elfogatóparancsot adhatnak ki a szlovák rendőrháború kulcsfontosságú alakja ellen, mert felszívódott

2021. szeptember 29. - 08:46 | Belföld

Elfogatóparancsot adhat ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Ján Kaľavský ellen, aki a rendőri szerven belül az oparatív egységek vezetője volt, később viszont a belügyi belső ellenőrzés beépített emberként használta, és most kulcsfontosságú tanúja a letartóztatott NAKA-nyomozók elleni vizsgálatnak. A NAKA szerint viszont kenőpénzt fogadott el, többek között a Tigris (Tiger) néven ismert Peter Petrov vállalkozótól. Utóbbit viszont nem mellesleg tanúk befolyásolásával gyanúsítják a nagy rendőrégi nyomozások kapcsán.

Elfogatóparancsot adhatnak ki a szlovák rendőrháború kulcsfontosságú alakja ellen, mert felszívódott
Ján Kaľavský tavasszal, amikor már folyt ellene eljárás hivatali visszaélés miatt (Forrás: TV Markíza)

Ján Kaľavský a belső ellenőrzés egyik fele számára nagyon fontos tanú a NAKA-nyomozók ellen, a másik fele számára peddig gyanúsított, kenőpénz elfogadásában, a nyomozás akadályozásában és hivatali visszaélésben - írja a Tvnoviny.sk.

Dalibor Skladan, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint a rendőrt legalább öt konkrét esetben gyanúsítják kenőpénz elfogadásával, és több mint tíz alkalommal kerülhetett sor a részéről hivatali jogkörrel való visszaélésre, míg három esetben a nyomozás akadályozására. Azzal is gyanúsítják, hogy pénzért információkat szivárogtatott a már említett Petrovnak.

Kaľavský ügyvédje, Eva Mišíková a Markízának egyelőre annyit nyilatkozott, hogy a gyanúsítása ellen panaszt tettek, a vizsgálati anyagot azonban még nem látta. Mišíková szerint a gyanúsított felesége szólította meg, de ő sem tudja, jelenleg hol lehet, valószínűleg külföldön tartózkodik.

Az ügyézség európai és nemzetközi elfogatóparancsot készül kiadni ellene.

Kapcsolódó cikk:

A tanú, akiért a NAKA és az inspekció is harcolt, állítja, bosszúhadjárat folyik a NAKA-nyomozók ellen

Mišíková a gyanúsított korábbi védelmére hivatkozva annyit közölt, hogy tudomása szerint Kaľavský 5 ezer eurót kapott kölcsön Petrovtól, amit vissza is adott neki, a férfi azonban az informátoraként tevékenykedett.

Ján Kaľavskýt tehát egyszer már meggyanúsították, emiatt is távozott a rendőrségtől. Tavasszal is hivatali jogkörrel való visszaélésekkel gyanúsították, állítólag információkat szivárogtatott, többek között a jelenleg szökésben lévő Peter Koščnak, akit csak X úrként emlegetnek. Az ügyészség végül a kétes, 363-as büntetőjogi paragrafusra hivatkozva ejtette az ügyet.

Kaľavský májusban azt mondta a Markízának, hogy életében nem vitt ki információkat a rendőrségtől, márpedig 20 éve ott szolgál.

Akkoriban történhetett, hogy a belügyi belső ellenőrzés végül ügynökként helyezte vissza a NAKA nyomozói közé, akiknek bejárt az irodáiba, rögzítette a beszélgetéseiket, és ez vezetett végül a nyomozók meggyanúsításához és letartóztatásához.

Peter Petrov szeptember 13-án vallotta a rendőrségnek, hogy Kaľavský március 24-én reggel 6-kor felhívta őt a Signal nevű applikáción keresztül azzal, hogy a rendőrség a barátjánál, Peter Koščnál tart házkutatást. Elmondta azt is, hogy ivott, és bosszút áll a NAKA nyomozóin, szerez tanúkat, akik vallanak ellenük. Petrov vallomásának napján a belső ellenőrzés őrizetbe vette a NAKA-nyomozóit, akik a legérzékenyebb korrupciós ügyeket vizsgálják.

Kaľavskýtól származik az a nyilvánosságra került sms, amellyel nehéz helyzetbe próbálták hozni a nyomozókat, és amelyet Robert Fico és Peter Pellegrini is rendszerint lobogtat a tanúk befolyásolásának alátámasztásaként. Ebben az sms-ben Čurilla írta le címszavakban az egyik tanú kihallgatásának eredményét, ezt viszont úgy tálalják, mintha a kihallgatás befolyásolásának mikéntjét közölte volna. Csakhogy az sms később született, mint amikor a kihallgatás lezajlott.

A tanúk befolyásolásával gyanúsított Petrov azt is vallotta, hogy az egyedüli, aki őt a nyomozók közül megpróbálta befolyásolni, az épp Kaľavský volt.

(Tvnoviny.sk/parameter)