Elfogták Olaszországban a calabriai 'Ndrangheta egyik vezetőjét

2020. november 14. - 09:36 | Külföld

Elfogták Olaszországban a calabriai 'Ndrangheta maffia egyik magas rangú vezetőjét, Domenico Belloccót - közölték pénteken a helyi hatóságok.

Elfogták Olaszországban a calabriai 'Ndrangheta egyik vezetőjét
Domenico Bellocco - Fotó: TGcom24.mediaset.it

Az olasz pénzügyőrség tájékoztatása szerint a férfi egy vidéki farmon rejtőzködött, 50 kilométerre délnyugatra Catanzaro várostól. Őrizetbe vételekor hamis személyi igazolványt találtak nála.

Belloccót bűnszövetkezethez való tartozásért és kábítószer-kereskedelemért körözték már egy éve.

Családja Rosarno calabriai településről származik, amely illegális bevándorlóknak és menekülteknek ad otthont, egyben a 'Ndrangheta fellegvára.

A 'Ndrangheta a maffia szó régi, calabriai megfelelője. Az elmúlt évtizedekben a szervezet az északi régiókra is kiterjesztette befolyását, Olaszország legjelentősebb bűnszövetkezetévé nőtte ki magát, megelőzve vetélytársait - a nápolyi camorrát, a szicíliai Cosa Nostrát és a Sacra Corona Unitát (SCU) - az olasz hatóságok fellépése, gyakori maffiaellenes akciói ellenére.

Tevékenysége kiterjed más európai országokra is, és komoly pozíciót szerzett Észak-Amerikában és Ausztráliában. Európában vezető kokaincsempésznek számít.

Az 'Ndrangheta tagja volt Antonino Vadala is, aki Szlovákiában közel került a Robert Fico vezette kormánykoalícióhoz is, de Olaszországban kokaincsempészetért ítélték el.

(MTI/parameter)