Elfogytak az illegális migránsok az Európai Bizottság szerint

Az Európai Unió (EU) partnerországokkal folytatott együttműködése elmélyült, a külső határok védelme javult, az illegális migránsok száma a migrációs válság előtti szintre esett vissza - közölte az Európai Bizottság az európai migrációs stratégia végrehajtása terén elért eredményekről kedden közzétett jelentéséből.

Elfogytak az illegális migránsok az Európai Bizottság szerint
Illusztráció (AP)

A jelentés kiemelte, hogy az uniónak hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy területén a migrációt kezelje. A szöveg szerint az EU által alkalmazott átfogó megközelítés a főbb területeken eredményesnek bizonyult, ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség gyakorlati szinten az unión kívül és belül egyaránt. Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak pedig gyorsan véghez kell vinniük az uniós menekültügyi rendszer reformját.

A dokumentum szerint kiemelten fontos, hogy még a jövő év tavaszán esedékes európai parlamenti választások előtt elfogadják azt az öt - kvalifikációs irányelvre, befogadási feltételekre, Európai Uniós Menekültügyi Ügynökségre, Eurodac-rendeletre, valamint uniós áttelepítési keretre vonatkozó - javaslatot, amelyek tekintetében egyetértés uralkodik. További négy bizottsági javaslat esetében - a menekültügyi eljárásokra vonatkozó rendelet, a dublini rendelet reformja, az Európai Határ- és Parti Őrség, és a visszatérési irányelv esetében - arra van szükség, hogy az európai parlamenti választások előtt politikai megállapodás jöjjön létre az érintett területeken - közölte az uniós bizottság.

MTI