Elhagyja az OĽaNO-t Gyimesi György, a Szövetség listáján indulna, de még nincs megegyezés

2023. április 19. - 12:28 | Belföld

Távozik az OĽaNO frakcióból Gyimesi György. Várhatóan a Szövetségben fog kikötni, legalábbis erre utal Igor Matovič kijelentése.

Elhagyja az OĽaNO-t Gyimesi György, a Szövetség listáján indulna, de még nincs megegyezés
Fotó: Paraméter

Jó viszonyban válik el az OĽaNO-tól Gyimesi György, aki a választások előtt kilép a párt frakciójából. A távozását azzal indokolja, hogy nem ért egyet a párt véleményével az orosz-ukrán háborúra vonatkozóan, és hibásnak tartja a Heger-kormány munkáját. A Szövetségbe egyelőre nem lép be. “Több tárgyalás már volt, de egyelőre nincs megállapodás” - jelentette ki Gyimesi. Egyben bocsánatot kér Rigó Konrádtól, a Szövetség Híd Platformjának elnökétől, akit - mint ahogy Gyimesi is elismerte - néhány hónapja súlyosan megsértett.

Az orosz-ukrán háborúról más a véleménye

Gyimesi nem a Szövetséggel folytatott tárgyalásai miatt lép ki az OLaNO frakciójából, hanem azért, mert bizonyos politikai kérdésekben eltér a véleménye Matovicék álláspontjától. “Az OLaNO orosz-ukrán háborúra vonatkozó véleménye határozottan ukránbarát, az enyém ettől diametrális eltérést mutat, ez a legfontosabb oka a távozásomnak” - mondta Gyimesi. Állítása szerint ő a “béke híve”,

“Ellenzem Ukrajna felfegyverzését” - jelentette ki a politikus.

A kilépésével az OLaNO-t akarja megkímélni, mert úgy látja, hogy árthat a pártnak a a háborúra vonatkozó kijelentéseivel.

Abban azonban nem lát problémát, hogy a Szövetség Híd platformja határozottan a megtámadott ukrán fél mellett áll a háborúban, és támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállításokat is.

“A felvidéki magyarokat más témák mentén kell megszólítani, ez nem lehet az a téma, ami minket megoszt” - magyarázta Gyimesi.

A Heger-kormány szerinte rossz irányba megy

Gyimesi távozásának másik oka, hogy nagyon rossz véleménnyel van Eduard Heger kormányának munkájáról. “Rossz irányba vezeti az országot” - véleményeztte a Heger-kormány munkáját Gyimesi. Szerinte ebben is eltér a véleménye az OLaNO álláspontjától, amely sokkal megengedőbb a kormány munkájával kapcsolatban. A harmadik ok szintén a Heger-kormány munkájához kapcsolódik: kifogásolja egyes szülészetek megszüntetését.

“Az utolsó csöpp a pohárban az volt, hogy döntött öt szülészet megszüntetéséről, köztük a sninai és a királyhelmeci megszüntetéséről” - mondta Gyimesi.

Főleg a királyhelmeci szülészet megszüntetése fáj neki, ahol az édesapja volt az igazgató, és a testvére orvosként dolgozik.

Matovič egy feltétellel “adja” Gyimesit a Szövetségnek, de Gyimesi ezt nem tartja kötelezőnek

Igor Matovič szerint Gyimesit “kérte” tőle Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, a legutóbbi találkozások során. Az OĽaNO elnöke egy feltételet szabott Gyimesi átvételéhez.

“Elvárom, hogy a Szövetség a választások előtt kijelenti, hogy nem fog együttműködni a maffiával a Smerből, amelyet most átneveztek Hlasra” - szabta meg a feltételét Matovič.

Gyimesi ehhez a “követeléshez” sokkal “liberálisabban” közelít.

“Nem hiszem, hogy szerencsés beleszólni más szuverén pártok szuverén döntéseibe” - mondta Gyimesi a Paraméternek.

Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy ő el tudná-e képzelni az együttműködést a Hlasszal. “Nem vagyok semmilyen párt elnöke, nem vagyok döntéshozó pozícióban” - mondta Gyimesi.

Talán belépne a Szövetségbe, de még sok részlet homályos

Arra sem válaszolt egyértelműen, hogy belépne-e a Szövetségbe, vagy csak a listáján akar indulni. “Az alapfeltételekben kell megegyeznünk, és most nem a listán lévő helyről beszélek. Nagyon sok apróságon múlik az együttműködésünk, és ezeket még nem tudtuk tisztázni” - mondta a képviselő. Korábban arról is voltak hírek, hogy a 150. helyet kapná a Szövetség listáján.

“Ha a részleteket tisztáztuk, akkor tisztázzuk azt is, hogy belépek-e a pártba, vagy csak kívülállóként indulok a listán” - jelentette ki Gyimesi.

A Híd Platformmal tudna együttműködni. “Olvastam a Híd programját, amit a Szövetség programjába szeretne beilleszteni, abban egyetlen olyan dolog sincs, amivel nem értek egyet” - jelentette ki Gyimesi.

A képviselő szerint a Szövetséggel, annak konzervatív platformjával jövő héten folytatódhatnak a tárgyalásai.

-lpj-